29
Fri, May
14 New Articles

Anto Pranjkić
Typography

Izdavanjem Hrvatskog narodnog godišnjaka za 2019. godinu HKD “NAPREDAK” nastavlja svoju misiju čuvanja tradicije i običaja Hrvatskoga naroda. Hrvatsko kulturno društvo “Napredak” nastavilo je  izdavati  Hrvatski narodni godišnjak, pa je tako “svjetlo dana” ugledao i Hrvatski narodni godišnjak za 2019. godinu, čime je HKD “Napredak” zaokružilo izuzetno plodnu godinu i najavilo novu, 2019. s puno sadržaja, projekata i aktivnosti, a što sve ukupno okuplja mnogo kulturnih djelatnika i zaljubljenika diljem svijeta kroz Napretkove podružnice.

Piše: Anto PRANJKIĆ

Napretkov godišnjak za sljedeću godinu donosi obilje novih tekstova, koji se uklapaju u stoljetnu koncepciju. U prvom dijelu nudi niz stručnih tekstova na temu promocije dijaloga za održavanje mira i uloge vjerskih zajednica i radničkih pokreta a iz pera: dr.sc. Pavla Mijovića, Maje Nikolić, Miroslava Landeke, mons. Ive Tomaševića te pravoslavnog svećenika Danila Pavlovića.

Nezaobilazni drugi dio Godišnjaka posvećen je povijesti. U ovom dijelu mogu se pročitati tekstovi dr. sc. Nikole Čiče “Napretkova zadruga – temelj narodne privrede, Nevena Šimića “Nogometni klub SAŠK Napredak, Miroslava Landeke “Zločini komunističke diktature”, fra Mirka Filipovića “Mišinci kod Dervente – stećak iz doba Sulejmana Veličanstvenoga”, Marijana Mandića “Četnički pokret 1941. - 1945. godine u Bosni i Hercegovini”.

 

U trećem dijelu ovog izdanja uredništvo donosi književne uratke Dragana Vidovića, dr. sc. Vande Babić i Sanje Radulović, a u u naredna tri dijela  ovoga izdanja Godišnjaka čitatelji će moći pročitati  osvrte, prikaze, poglede i izdvojene članke dr. sc.  Vande Babić, dr. sc. Hrvoja Šapine, Adisa Samardžića, Josipa Vrička, Ante Marinčića kao i Blaženke Malić.

U ovim Napretkovim izdanjima uobičajeno se svake godine donosi  poseban dio koji govori o životu i radu HKD Napredak: njegovoga predsjednika prof. dr. mons. Franje Topića, Stegovnoga suda, Stručne službe te izvješća niza  aktivnosti Napretkovih udruga i podružnica u 2018. godini.

Poseban dio Godišnjaka govori i o XIX. Međunarodnoj likovnoj koloniji u Breškama. A u Godišnjaku možete naći adresar svih Napretkovih podružnica kao i uobičajeni katolički kalendar s dodatkom važnijih datuma i blagdana iz julijanskoga i muslimanskoga kalendara. Uredništvo Napretkovog izdanja Hrvatskog narodnog godišnjaka za 2019. godinu čine: Ivana Barišić, vlč. Josip Vajdner, Miroslav Landeka i Josip Vričko na čijem čelu je glavni i odgovorni urednik Franjo Bratić.

Duga je i neiscrpna povijest Hrvatskog kulturnog društva “Napredak”, a Napretkovi godišnjaci na vjerodostojan način ju čuvaju i prenose generacijama koje dolaze.

Za GIP piše Anto PRANJKIĆ