Anto Pranjkić
Typography

bozo skokoSARAJEVO - Profesor na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu dr. Božo Skoko, komentirajući za Radio Mariju BiH skorašnju posjetu Svetog Oca Franje Sarajevu je istaknuo  da su oči cijelog svijeta uperene u Sarajevo i 6. lipnja kada će ovaj grad posjetiti Sveti Otac, a da se posjeta prvog čovjeka katoličke Crkve Sarajevu sa posebnom pozornošću gleda iz susjednih zemalja.

„U Republici Hrvatskoj se ovaj događaj čeka s posebnim nestrpljenjem, a veliki broj hodočasnika će krenuti  put glavnog grada Bosne i Hercegovine.

Mediji su za ovaj događaj jako zainteresirani i s nestrpljenjem se očekuju poruke koje će će Sveti Otac Franjo uputiti tijekom  tog iznimnog događaja iz Sarajeva, jer se radi o čovjeku koji nema „dlake na  jeziku“ a izravno se stavlja na stranu onih koji su obespravljeni.  

U Zagrebu se to doživljava i u kontekstu posjete predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović Vaticanu, kada je ona prigodu iskoristila da Svetog Oca upozna sa svojim viđenjem stanja i situacije u BiH, položaja Hrvata na ovom prostoru“, kaže dr. Skoko i napominje:

„Nema sumnje da je papa Franjo dobro informiran te da je vatikanska diplomacija odradila svoj posao na najbolji mogući način. U Hrvatskoj postoji jedna vrsta  ljubomore i ljudi se pitaju: Kako to da papa prvo ide u BiH? Međutim, posebno je važno istaknuti  i skrenuti pozornost na težak ploložaj katolika u tom dijelu Europe.

Zato će se svaka papina riječ pomno pratiti, jer vidimo da se oko BiH prelamaju globalne političke silnice  te ova zemlja mora definirati svoj put prema EU, pa smo uvjereni da je ovaj posjet svojevrsna potpora. Stvari treba nazvati pravim imenom i reći da su Hrvati-katolici važan stup BiH i da ona bez Hrvata nema budućnosti“.

Profesor Skoko kaže da treba imati u vidu da je papa već u dosadašnejm tijeku svojega pontifikata posjetio neka krizna žarišta i podjestio na probleme obespravljenih.

Njegov odlazak u BiH je od iznimne važnsoti u pravom trenutku. Ovo nije samo prigoda u kojoj papa šalje svoje poruke, nego i prilika za bh. vjerske poglavare da u svijet zbog iznimne medijske praćenosti, pošalju svoj glas , jer će se on sada zasigurno čuti, rekao je prof. Skoko, komentirajući posjetu Svetog Oca Sarajevu iz zagrebačke perspektive u emsiji „Na Njivi Gospodnjoj“ Radio Marije BiH.

Anto Pranjkić
SARAJEVO, 30. SVIBNJA 2015.{jathumbnail off}