Anto Pranjkić
Typography

U Orašju je održan sastanak koordinacionog tima Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine u području poljoprivrede. Domaćin sastanka bio je predsjednik Vlade Županije Posavske Đuro Topić, a o pitanjima vezanim za suradnju ove dvije države kada je u pitanju poljoprivreda razgovarali su: ministrica poljoprivrede Republike Hrvatske Marija Vučković, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas sa suradnicima.

Sastanku su nazočili i predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović te resorni ministri Posavske i Hercegovačko-neretvanske županije Mato Brkić i Donko Jović.

sastanak

Zadovoljna održanim sastankom ministrica Vučković je napomenula veliku ulogu Vlade Republike Hrvatske na čelu sa Andrejom Plenkovićem u intenziviranju sveukupne suradnje s područjima u kojima u biH živi hrvatski narod te je izrazila svoje mišljenje kako se na području pooljoprivrede može mnogo toga zajednički unaprijediti.

-Republika Hrvatska sada ima jedno veliko iskustvo i u korištenju pristupnih fondova na koja smo i pomalo zaboravili ali i aktualni su u kontekstu BiH i u kontekstu upravljanja i provedbe korištenja nekoliko strukturnih investicijskih fondova Europske unije. Mi ta naša stečena znanja želimo prenijeti na područja BiH. Isto tako želimo ih konkretizirati kroz određene programe i projekte, kazala je ministrica Vučković.

Prema riječima ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šuimasrstva Županije Posavske Mate Brkića Republika Hrvatska je strateški partner i u tom smislu se nastavlja djelovanje i planiranje svih strateških projekata u poljoprivrednoj proizvodnji.vuckovic orasje

-Sastanak smo održali kako bismo radili na zajedničkim projektima koji će ojačati suradnju između županija sa hrvatskom većinom. Planiramo razvojne projekte u suradnji sa Vladom RH kako bi osigurali ostanak naših poljoprivrednih proizvođača na tim prostorima. Planiramo i kako usavršiti naše poljoprivredne proizvođače u pisanju projekata za pristupne fondove Europske unije, kazao je, ovom prigodom, ministar Brkić.

Tekst i fotografije: Anto Pranjkic/Glas Hrvatske/HRT