BiH-Hrvatska-Svijet
Typography

Hitan je i nužan dogovor svih domaćih aktera s predstavnicima međunarodne zajednice kao svjedocima a ne direktno uplitanje stranih političara i nametanje rješenja. Ishod tih razgovora mora biti prije svega, poštovanje svih i svakog, kako bi došlo do nastavka euroatlantskog puta, a koji bi omogućio postupno vraćanje državljana BiH iz Europe i svijeta.


mijo matanovic

Na svom „euroatlantskom putu Bosna i Hercegovina je pala na ispitu i ušla u izbornu godinu bez izmjene Izbornog zakona- komentirajući posljednju rundu pregovora koji se u BiH vode oko Izmjene Izbornog zakona, kazao je Mijo Matanović zastupnik Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH iz Bosanske Posavine. Matanović je šokiran činjenicom kako Narodna skupština RS , iako suočena s najvećom političkom krizom od rata do danas, nije uspjela vratiti određene ovlasti koje su djelovanjem OHR-a i Visokih predstavnika međunarodne zajednice uzete od entiteta i prenesene na državnu razinu te mu nije jasno kako još uvijek ne funkcioniraju oba doma Parlamentarne skupštine i Vijeće ministara BiH.

-Dogovora još nema, a prema izjavama određenih domaćih političkih aktera neće ga niti biti. Javnost se s pravom pita tko je kriv za takvo stanje - ističe Matanović te se prisjeća kako je sve krenulo izborom člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda od strane bošnjačkog naroda, gotovo tamo gdje Hrvata, prema popisima stanovništva, u posljednje vrijeme, uopće i nema.

-Izvršen je i nezakonit izbor Centralnog izbornog povjerenstva, proglašen Zakon o negiranju genocida od strane Visokog predstavnika međunarodne zajednice nekoliko dana prije njegova odlaska iz BiH, a posebna priča je nesudjelovanje zastupnika srpskog naroda u radu Parlamentarne skupštine na sjednicama koje su uglavnom protuposlovnički sazivane i bez usvojenih dokumenata- pojašnjava zastupnik Matanović te ističe kako su neshvatljivi pozivi međunarodnoj zajednici da uvede sankcije te da se uvedu rješenja koja odgovaraju samo jednom narodu čime se krši kako Daytonski mirovni sporazum tako i svi dogovori predstavnika naroda u BiH.
Prema njegovim riječima, hitan je i nužan dogovor svih domaćih aktera s predstavnicima međunarodne zajednice kao svjedocima a ne njihovo direktno uplitanje.

-Ishod tih razgovora mora biti prije svega, poštovanje svih i svakog, kako bi došlo do nastavka euroatlantskog puta, a koji bi omogućio postupno vraćanje državljana BiH iz Europe i svijeta - zaključio je zastupnik HDZ BiH-HNS u Zastupničkom domu parlamentarne skupštine BiH Mijo Matanović, koji u ovom najvišem zakonodavnom tijelu BiH predstavlja Hrvate Bosanske Posavine.

Tekst i fotografije: Anto Pranjkić/GLAS HRVATSKE