26
Tue, Jan
4 New Articles

BiH-Hrvatska-Svijet
Typography

Direktor Ureda za demokratizaciju Misije USAID-a u Bosni i Hercegovini Peter Cronin u pratnji tima USAID-ovog projekta PRO-Budućnost posjetio je danas novootvoreni Multimedijalni centar i biblioteku u Kući dobrih tonova u Srebrenici. Cronin se upoznao s radom i rezultatima udruženja kroz koje je od osnivanja prošlo više od 2000 polaznika i realizirano više od 200 koncerata. Tom prilikom je naglasio koliko je USAID-u važno promovirati pozitivne priče iz ovog grada koji je preživio genocid.

tonovi1

“USAID je sretan što ima mogućnost da radi s Kućom dobrih tonova i podržava mlade ljude u Srebrenici. Ponosni smo da je ovaj centar za mlade istraživače iz Srebrenice i regiona platforma koja povezuje. U periodu globalizacije od ključne je važnosti da im ponudimo pristup obrazovnim sadržajima i prostor gdje će oni imati priliku da se upoznaju s inovacijama i novim znanjima”, poručio je direktor Ureda za demokratizaciju Misije USAID-a u BiH.

tonovi2

Uz podršku USAID-ovog mirovnog projekta PRO-Budućnost koji u BiH provodi organizacija Catholic Relief Services (CRS) s partnerima, Kuća dobrih tonova je osnovala Multimedijalni centar i biblioteku kako bi mladim ljudima u Srebrenici i regionu omogućili pristup obrazovnim sadržajima i prostor gdje će imati priliku da se upoznaju i približe svoje svjetonazore.

Rukovodilac Kuće dobrih tonova Ismar Porić je kazao da iza uspjeha ove organizacije stoje godine rada na izgradnji povjerenja, te njihova otvorenost za sve ljude i njihove ideje. Njihov rad se, kako pojašnjava, zasniva na uvažavanju i stvaranju prilika za mlade.

tonovi3

“Želimo dovesti ovdje mlade ljude, povezati se s cijelim svijetom. U vremenu pandemije COVID-19 razmišljali smo kako stvoriti prostor koji će uvažavati socijalnu distancu i sve izazove novog vremena, a opet otvoriti novim generacijama prozor u svijet. Rezultat toga je ova biblioteka”, kaže Porić.

Svojim radom i zalaganjem Kuća dobrih tonova se trudi da pokaže da u Srebrenici ima života i pozitivnih priča, a njihove aktivnosti i projekti prelaze granice lokalne zajednice i čine ih prepoznatljivim i na globalnom nivou.

“Učinili smo da mladi ljudi u Srebrenici vide da je ovaj grad dio svijeta, da je Srebrenica svijet”, zaključuje Porić.

Merima Hrnjica
Communication Officer | Catholic Relief Services, Bosnia and Herzegovina
Zagrebacka 18, Sarajevo, Bosnia and Herzegovina
+38733726817 | Cell: +38761043200 | crs.org | crsespanol.orgtonovi 1024