Bok
Typography

trava bokORAŠJE-Iz MUP-a Županije Posavske izvijestili su o velikoj akciji pronalaska i zaplijeni droge. Radi se o zasadima indijske konoplje, biljke opojne droge tzv „Marokanski skank“, te vrećica zelene biljne mase koja podsjeća na marihuanu, sve otkriveno na lokalitetima Boka.

Vrijednost zaplijenjene droge procjenjuje se na oko 50.000 KM.  Dvije muške osobe i to 36 godišnji I.K. i 47 godišnji M.K. iz Boka dovode se u vezu za izvršenjem kaznenog djela, neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga.

-Dana 30.09.2011 godine u popodnevnim satima operativci odjela za istrage MUP-a su temeljem operativnih saznanja i suradnje sa policijskim agencijama u našem okruženju pronašli zasad indijske konoplje na lokalitetu „Obrovci“ u Boku.Na lokalitetu je pronađeno oko 150 stabljika navedene biljke. Dvije muške osobe i to 36 godišnji I.K. i 47 godišnji M.K. iz Boka dovode se u vezu za izvršenjem kaznenog djela, neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga. Izvršenim očevidom je utvrđeno da je navedeni zasad bio opskrbljen sustavom za navodnjavanje te je i sam uzgoj i obrada bio na visokoj razini. Nakon obavljenog očevida Općinski sud je odobrio pretrese na kućama i objektima te vozilima koje koriste imenovani. Tijekom pretresa kod 36 godišnjeg I.K. je pronađeno 7 PVC vrećica sa zelenom biljnom masom koja svojim izgledom podsjeća na marihuanu i crni ugalj za pušenje kao i pojedina oprema identična onoj zatečenoj na mjestu samog zasada, a kod 47 godišnjeg M.K. je u plasteniku pronađena manja količina zelene biljne mase te tragovi koji upućuju da je tu bio zasad što upućuje da je proizvodnju organizirao u plasteniku.
-Dana 01.10. 2011 godine ponovno u popodnevnim satima na lokalitetu „Staro selo“ u Boku je pronađen zasad od 33 biljke koje svojim izgledom podsjećaju na indijsku konoplju. Prema saznanjima kojima raspolažemo najvjerojatnije se radi o opojnoj drogi
tzv Marokanski skank čija vrijednost jednog kilograma  tržištu iznosi između 3.000 KM do 4000 KM.Prema mišljenju stručnjaka vrijednost oduzete droge iznosi minimalno 50.0000 KM. Kada je u pitanju „Marokanski skank“ radi se, po našim saznanjima, o modificiranom obliku opojne droge a po uzgoju i količini sa jedne stabljike odgovara stanju zatečenom na licu mjesta zasada.
Operativni rad se nastavlja na terenu Županije Posavske u cilju otkrivanja svih uključenih u proces proizvodnje i uzgoja. I ako najmanje plaćeni u BiH policijski službenici MUP-a su na visokoj razni profesionalnosti što govore i rezultati rada, ističu u priopćenju za javnost iz MUP-a Županije Posavske.

Preuzeto sa: Službene stranice ŽP