Boris Ćavar
Typography

U košmaru svijeta u kojemu živimo, za koji nam se čini da je u raspadu, u kojemu neki nažalost uzimaju ono što pripada svima, a neki su odavno na granici opstanka, neki su na sve ravnodušni i prepušteni stihiji, sresti pjesnika koji pjeva o ljubavi pomalo je čudno.

Pjesnik Pejo Šimić nije početnik, iza njega je cijela galerija njegovih knjiga, a ova petnaesta po redu, u koju je rekla bih, uskladištio za budućnost svoj poetski dar, ispleo tkalo od ljubavnih stihova, upravo je odraz onoga što je Pejo utkao u svoje temelje. Ljubav nije rezervirana samo za mlade, ljubav je onaj čvrsti temelj na kojemu gradimo život, ona je vječna, pripada svim bićima, svim naraštajima, svima koji su u stanju da je prihvate, da joj se odazovu, ona je najiskonskija čovjekova potreba, da ljubavlju izgradi i dopuni sebe. Da ljubavi nije ne bi sunca ni zvijezde sjali. Nju poznaju ptice, leptiri, cvijeće, ona niče u srcu i raste samo ondje gdje nalazi plodno tlo.

hvalospjev ljubavi

Ovo je knjiga izabranih ljubavnih pjesama koje su pune soka, slasti, nakrcane emocijama, eruptivne, sazrele. Ova knjiga je stablo koje je od obilja svojih zrelih, blagoslovljenih plodova savilo grane do poda. Tu je obilje želja, nada, žudnji, erotskih naboja, strepnji, ruža, ljiljana, sunčevih bljeskova i mjesečine, tu je neutaživa čežnja za ljubljenim bićem. Tu su poljupci, dodiri, strasti, nježnosti, mirisi, sjećanja. Život i smrt isprepleteni su u svojoj vječitoj borbi, i život se ne da iscrpsti, ne dopušta da sve bude samo prah i ništavilo. Gdje god je kapnula kap ljubavi tu je izvrelo vrelo, gdje god je kapnula suza kad ljubav postane svenuti cvijet, tu je posvećeni grob. Ljubav omamljuje, ljubav plamsa do neba, ljubav je šira i dublja od mora. Ona je proljeće i jesen, ona grije ali ona i boli. Ona spaja, ali ona i razdvaja. Bog nam daje da je kušamo, ali nam je nikad ne daje cijelu, niti je možemo zatvoriti u kutiju srca i držati zaključanu. Sve je to pjesnik iskusio, zato je u ovim pjesmama izražen ushit, ljepota i tuga.

Ovo je čista lirska poezija, a pjesnikov pjev poput slavujeva, nema se što prigovoriti ni dodati. To je poezija pjesnika koji je dozorio u svom pjesničkom sazrijevanju, stih, strofa, metrika, sve je posloženo. Pjesma mu teče spontano kao voda iz izdašna planinskog izvora. Svu svoju unutarnju svjetlost Pejo iz sebe isijava upravo kao sunce svoju svjetlost. Ovo je ujedno i njegov najraskošniji cvat, unatoč lijepim i vrijednim knjigama do sada objavljenima. Navlažio je milinom, suzama i rosom pustinju svoje duše, a jednako tako i duše potencijalnih čitatelja. Dizajn knjige, odjevene u haljinu crvene ruže, koja na neki način samim svojim neodoljivim šarmom i simbolikom, privlači, plijeni našu pažnju, sasvim je pogođen.

Ovoj je knjizi, Hrvatsko književno društvo upravo dodijelilo nagradu, „Književno pero“, za najbolju KNJIGU GODINE, u nakladi ogranka, Hrvatskog književnog društva za 2022.
Pa da i čitatelji okuse okus ove ljubavne čarolije, izvući ću iz raskošnog buketa ovoga cvijeća pokoju kiticu.

POLJUBAC
(prva strofa iz pjesme)

Poljubac nije uragan
Koji ima zvuk groma i bljesak oluje.
Poljubac je himna ljubavi
Koja odzvanja dušom iako se ne čuje.

U SMIRAJ DANA
(treća strofa iz pjesme)

O, hvala ti, moćna sudbino,
Oko koje se cijeli svijet vrti,
Što se konačno spojiše toliko željene usne
Bar na trenutak – u smiraj dana prije smrti.

TI SI MOJA PJESMA
(druga strofa iz pjesme)

Životna te bujica donijela na krilima čežnje.
Postala si dio mojih psalama.
Dok mi pjesme kroz ruže vjetrova lete
Da te zagrle na vrletima gorskim.
Da ti stih na olujnom moru kosu rasplete.

NEUKROTIVA
(druga strofa iz pjesme)

Ti si neukrotivi slap
Čiji huk razdire i najtvrđe stijene.
Ti si munja i kristalna kap vode
Koja ponirući u carstvo dubina.
U vrtlog zapjenjenih virova zarobi mene.

I tako se redom nižu ti biseri izvađeni iz školjke, čine bisernu ogrlicu. Iako je po mnogočemu muška ljubavna poezija, jaka i zapjenušana, ne znam čije srce može ostati hladno, ne otvoriti se. Čije oko neće zasuziti.
Izdavač: Hrvatsko književno društvo Zadar i Rijeka
Zadar, 2022.

Danica Bartulović književnica
Podstrana, 7. studenoga 2022.
Priredio B. ĆAVAR