06
Mon, Apr
16 New Articles

Boris Ćavar
Typography

U novozagrebačkom naselju Sveta Klara, 13. svibnja 2017., u prostorijama DVD SVETA KLARA Zagreb, održana je godišnja skupština Udruge protjeranih Hrvata iz Srijema, Banata i Bačke. Ova udruga koja okuplja oko 40 tisuća Hrvata i drugih naroda, protjeranih iz negdašnje Vojvodine, prošle godine obilježila je četvrt stoljeća postojanja. Ove godine je pred novim izazovima.

skupstina srijemaca

Kako je u izvješću o radu i u planu rada, kazao Mato Jurić, predsjednik Zajednice, zajednica se može pohvaliti brojnim aktivnostima, ali za budući rad potrebni su joj mlađi ljudi, djeca i unuci protjeranih Hrvata devedesetih godina. Prošle godine, nizom aktivnosti i nastupa u javnosti zajednica je obilježila 25 godina od progona srijemskih Hrvata. Održano je i nekoliko znanstvenih skupova, promocija i pjesničkih večeri diljem Hrvatske.

U budućem radu, uz informatiku, trebaju mlađi ljudi u aktivnostima zajednice, zaključeno je na skupštini. Nekoliko mladih je i uključeno u Glavni odbor, ali mlade treba uključiti u sve aktivnosti zajednice, diljem Hrvatske, po ograncima. Nastaviti će se suradnja sa hrvatskom manjinom u Srbiji, ali i hrvatska država treba dosta tog uraditi. Dok neke druge udruge država financira i imaju svoje novine, „Zov Srijema“ list zajednice, jedva izlazi, zbog financijskih razloga. Da nije Zagrebačke županije i osobno Milana Bandića, zagrebačkog gradonačelnika, koji pomažu zajednicu ova bi udruga jednostavo ugasila se.

skupstina srijemaca 1024

Jednoglasno je zaključeno kako će članovi zajednice financirati umjetničko djelo, kip Gospe Snjiježne i darivati ga  tekijskom svetištu Petrovaradin. Na spomen ploči bi trebalo pisati kako protjerani Hrvati Gospin kip daruju Hrvatima koji su ostali na stoljetnim ognjištima, na svojoj zemlji.

Za Posavinu.org piše Boris ĆAVAR