Boris Ćavar
Typography

Lovci LD „Srna“ Velika Gorica, tradicionalno dostojno obilježavaju Dan Pobjede, Dan branitrelja i obljetnicu „Oluje“. Mogu se podičiti da su u svom društvu imali lovca i ratnika, pukovnika HV Jadranka Cumbaja. Negdašnji strastveni lovac, tajnik „Srne“, poginuo je prvog dana hrvatske „Oluje“ kao bojnik u „Gromovima“.

 

lovci srne

Svom lovcu najbolje su se odužili što su mu podigli čeku kraj Lovačkog doma. Na čeki je spomen ploča sa riječima zahvale i obećanje lovaca kako će svakog 5. kolovoza ondje okupiti.

Kraj čeke za Jadranka Cumbaja okupila se njegova obitelj, da zajedno s lovcima zapale svijeće i odaju počast mladom ratniku i lovcu. Malo prije toga predstavnici „Gromova“, druge gardijske brigade HV-a također su zapalili svijeće.

Dogovoreno je da sljedeće godine odavanje počasti bude zajedno, te da se ovaj događaj „stavi na višu razinu“, misleći i na predstavnike vlasti. Nažalost, ove godine nije mogla doći obitelj Andabak iz Nuštra.  Poginuli pukovnici Andrija Andabak i Jadranko Cumbaj su bili časnici specijalizirani za protuoklopnu borbu. Zajedno su uništili šesdeset i jedan neprijateljski tenk.

svijece srne
 
Izdvojili smo sjećanje Pere Gracala o Jadranku Cumbaju. Gracalo je bio lovnik u „Srni“ dok je Cumbaj bio tajnik, a predsjednik Marijan Prahir. Kasnije je Jadrankov otac Stjepan bio lovnik, a lovački ispit ima i sestra Jadranka.

„Jadranko je negdje 1988. stažirao za lovca, a pred rat je postao tajnik. Znam ga kao dijete, a kao lovac je bio inteligentan, druželjubiv i vrlo vrijedan.

Čim je počeo rat otišao je kao dragovoljac u „Gromove“, bio je vrstan „maljutkaš“. Poginuo je prvog dana „Oluje“ kod Petrinje, kazuje Pero Gracalo.

Za Posavinu.org piše i fotografira Boris ĆAVAR