06
Mon, Apr
16 New Articles

Boris Ćavar
Typography

Hercegovački i hrvatski godišnjak za vjerska i društvena pitanja. U nakladi Franjevačkog samostana Humac svjetlo dana je ugledao 48. Kršni zavičaj. Na tristo stranica donosi niz zanimljivosti iz BiH i Hrvatske.

krsni zavicaj

Višegodišnji urednik je vitalni fra Ivan Žarko Ilić, hercegovački franjevac i spisatelj. On u uvodniku godišnjaka zahvaljuje suradnicima i pretplatnicima.

Kršni zavičaj na početku donosi Laudato, okružnicu Svetog oca o Godini posvećenog života i zaštiti ssvega stvorenoga. Opširan je prikaz dolaska Pape Franje Sarajevu. Nadalje, u godišnjaku je opisan dolazak benediktanaca u BiH.

Zanimljiv je prilog „Naša ikavica u srednjem vijeku“, gdje se argumenirano govori kako su Hrvati govorili ikavicom od Boke, Huma, bosanske Posavine, do Srijema i današnjih krajeva Hrvatske. Malo poznata obljetnica fra Ivana Rozić, kojeg su Turci smaknuli prije 440 godina u Vrgorcu.Ondje je i zapis o dva stoljeća od rođenja fra Petra Bakule, hercegovačkog i hrvatskog velikana.

U djelu o sadašnjosti dojmljiv je prilog o Bleiburgu, te smaknuću hrvatskih generala i visokih časnika u Beogradu u jesen 1945.
 
Veliki je prilog o Sinjskoj alci i njenoj tristotoj obljetnici. Na naslovnici Kršnog zavičaja je Gospa Sinjska.
 
U povijesti Sinjske krajine zapisano je kako su koncem 18. stoljeća Hrvati iz Rame i okolice, bježeći od turskog zuluma došli u sinjski kraj.

Njihovi potomci su sudjelovali u obrani Sinja 1715. Ima dosta i o franjevačkoj povjesti. Poseban prilog je o Međugorju, kao i o crkvenim aktivnostima.

Za Posavinu.org piše i fotografira B. Ćavar