06
Mon, Apr
16 New Articles

Boris Ćavar
Typography

Kršni zavičaj, informativni zbornik, Franjevački samostan Humac 2016.) Svjetlo dana ugledao je 49. Kršni zavičaj, hercegovački informativni zbornik za crkvena i društvena pitanja. Godišnjak je to na tristo stranica koji skoro pola stoljeća objavljuje Franjevački samostan Humac u Ljubuškom. Za to vrijeme zbornik je postao kvalitetno štivo u BiH, Hrvatskoj i svijetu.

Na naslovnici ovogodišnjeg Kršnog zavičaja je fotografija Dive Grabovčeve, hrvatske mučenice iz Rame. U knjizi je detaljan opis boja Nikole Šubića Zrinskog 1566.

Kako u uvodniku navodi fra Žarko Ilić, urednik zbornika, zabrinuta slika Dive Grabovčeve je utjelovljenje tjeskobnog duševnog stanja mnogih hrvatskih djevojaka i maldića. Zato je ondje prilog o 450. obljetnici smrti Nikole Šubića Zrinskog i obrane Sigeta. I Diva i Zrinski darovaše svoje živote za slobodu. No, ondje je i poruka neunišive nade u beznađu. U Neumu je prikazana Muka Isusova, koja kao ostale kazališne izvedbe ne završava smrću Isusovom, već Uskrsnućem. U zborniku ne pišu samo o prošlosti, već sadašnjosti i budućnosti.

Velik je prilog o povjesti dominikanaca u Hrvatskoj i BiH. Stalna rubrika su vijesti iz hercegovačkih župa, ali i osvrt na obljetnice diljem BiH. Ondje su i tekstovi o preminulim svećenicima, ali i uglednim ljudima iz kulture i znanosti diljem Hrvatske. Poseban je prilog o Međugorju i mladima.

Boris ĆAVARkrsni zavicaj900