Boris Ćavar
Typography

mjerenje strojovodjaFakultet prometnih znanosti i Odjel psihologije Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, u suradnji sa Sindikatom strojovođa Hrvatske provode istraživanje  radnog opterećenja strojovođa u radnom okolišu upravljačnica.

Strojovođe HŽ Carga i Putničkog prijevoza u Zagrebu bili su iznenađeni kada su prije ili nakon službe trebali doći „na mjerenja i testiranja“. U prostorijama nadzornika lokomotiva u zagrebačkom HŽ Cargu vladala je radna atmosfera. Studenti i profesori Fakulteta prometnih znanosti i Odjela psihologije Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu provodili su više mjerenja u suradnji sa Sindikatom strojovođa Hrvatske. Mjerene su antropomjere strojovođa bitne za dizajn upravljačnice, posebno upravljačke ploče i sjedala za strojovođe.

„Ovo je istraživanje u sklopu terenske nastave na predmetu diplomskih studija „Ergonomija u prometu“ FPZ-a, uz suradnju sa Odjelom psihologije Hrvatskih studija u Zagrebu. Studenti mjeritelji su demostratori,  najbolji studenti studija Prometa i Psihologije. Istraživanjem na strojovođama možemo, po potrebi, dati smjernice za ergonomski dizajn upravljačnice lokomotiva prilagođen za centralnih 90 % iz ciljne populacije strojovođa u RH. Uz to, psiholozi istražuju radno opterećenje strojovođa, fizičko, psihičko i senzorno te neke kognitivne osobine relevantne za upravljanje vlakom.Skupno obrađeni rezultati će biti javno prezentirani nakon nekoliko mjeseci. Ovo istraživanje osigurati  će i ulazni materijal za završni rad pojedinim studentima FPZ-a, kazuje doc.dr.sc. Davor Sumpor, profesor na Fakultetu prometnih znanosti.

Studenti su „mjerili“ strojovođe, a osim mjerenja antropomjera strojovođe su rješavali i testove selektivne pažnje i perceptivne brzine, kao i upitničke samoprocjene karakteristika spavanja i cirkadijurnih ritmova. Uvodno istraživanje je trajalo tri dana, a nakon eventualnih dopuna hipoteza  istraživanje će se nastaviti na jesen na još većem uzorku.
 
Kako kazuje Stjepan Fotović, povjerenik Sindikata strojovođa u Zagrebu, spomenuto istraživanje će biti  na  korist svih zainteresiranih, studenata studija Prometa i studija Psihologije, strojovođa, ali i inženjera prometa koji pišu specifikacije za dizajn novih upravljačnica. SSH će koristiti rezultate istraživanja kako bi stručno prikazao opterećenje strojovođa i predložio pozitivne promjene s ciljem postizanja humanijeg radnog okoliša. Značajne su smjernice koje će se dobiti u istraživanju o dizajnu upravljačnica lokomotiva prilagođenih pojedinim važnim sastavnicama „ljudskog faktora“ u strojovođa iz RH.
 
Tekst i snimka: B. Ćavar{jathumbnail off}