Boris Ćavar
Typography

Na terasi Stella Vip bara na zagrebačkom Cvjetnom trgu, 11. lipnja održana je promocija nove knjige pjesama “Krila i okovi” Đurđice Gatjal iz Požege. U nakladi Matice hrvatske ogranak Požega, zbirka je to pjesama od 11 tisuća i 111 riječi . Promociju je vodila Andrea Divić, urednica i recenzentica knjige.

promocija1

Ona je naglasila kako se nakon prve knjige proze, Đurđica Gatjal okušala kroz zbirku pjesama. Njene pjesme su životno poticajne, a kroz njih odiše negdašnji učiteljski poziv. No Život kao učitelj našao je mjesto u pjesmama.

Autorica je kazala kako je trideset i jednu godinu bila nastavnica u Požegi, pa se okrenula spisateljstvu i vodi jedan projekt o roditeljstvu. S poezijom koja je lijek i iscjeljenje, autorica druguje od mladosti. Kazala je kako su joj roditelji uz molitvu unijeli radost životu i tu radost i danas pokazuje kroz svoje pjesme. Poezija je odgovor životnim teškoćama i sabor emocija. No, poezija je slabo zastupljena u školstvu, ali je djeca vole. Poezija je čežnja duše za višim.promocija3

Kad obitelj daje krila i okovi padaju uz "Krila i okove"

Kako je kazala Đurđica Gatjal, majka troje odrasle djece, koja su sa suprugom bili na promociji, to je njena ekipa za potporu, oni joj daju krila, a tako padaju i okovi. Tena, Denis i Josip su ilustrirali knjigu, zajedno sa učenicima Osnovne škole Dobrica Cesarić iz Požege.promocija4

Uz to knjigu su grafički uredili i glazbeno vodili i obogatili promociju. Promocija je bila na blagdan Presvetog srca Isusova. Još da dodamo kako je autorica knjige simpatizerica Posavskog književnog kruga, iako je iz Požege. Ona pokazuje kako padaju i granice hrvatskih regija, jer je poezija iznad svega, te i iznad svih granica.

Za GIP piše: Boris ĆAVAR
Snimio Boris ĆAVARpromocija5

promocija4