26
Sat, Sep
11 New Articles

Boris Ćavar
Typography

U Zagrebu je 8. studenog 2018. u osamdest i prvoj godini života umro dr.sci Vlatko (Stjepana) Rukavina. Umirovljeni znanstvenik, biotehnolog i aktivni spisatelj iz Zemuna. Ostavio je duboki trag ne samo u Zemunu i Srijemu, već i u Hrvatskoj.

Cjeli život je radio i pisao o svom Zemunu. Iako sa doktorskom titulom, nikad nije skrivao svoju katoličku vjeru i svoje podrijetlo. Prije svega je bio prirodan, široke srijemske duše, skroman i spreman svakome pomoći.

Dr.sci. Vlatko Rukavina rođen je 1937. godine u Bečkereku, negdašnjem Zrenjaninu u Vojvodini. Od malena je živio i stvarao u Zemunu. Njegov radni i znanstveni vijek odvijao se u zemunskoj „Galenici“ gdje je bio vodeći prehrambeni tehnolog.

vlatko rukavina 900

Uz rad je stigao do doktorske titule, objavio desetine znanstvenih radova iz biotehnologije, nekoliko knjiga. Devedesetih godina kao prognanik dolazi u Zagreb, sa suprugom i dva sina. Iako u mirovini, aktivno radi u Zajednici Srijemaca.

Utemeljuje Klub Zemunaca i piše četiri knjige. Kasnije je u svom Zemunu obnovio Hrvatsku čitaonicu, stoljeće staru ustanovu.

Posebno se istakao knjigama „Hrvatski stvaraoci u Zemunu“ 1999. te dvije godine kasnije „Hrvatski i podunavski biseri“. U prvoj opisuje Hrvate koji su ostavili trag u Zemunu, a u drugoj Zemun i srijemske gradove, hrvatske bisere.

Kako kazuje Vlatkov sin Zvonko Rukavina, posljednja želja njegovog oca je bila da ga sahrane na katoličkom groblju u Zemunu. Sinovi su mu želju ispunili, Vlatko Rukavina počiva u svom voljenom Zemunu.

Boris ĆAVAR
(Fotografija Vlatka Rukavine sa skupa Srijemaca)