Boris Ćavar
Typography

Umro je Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba, u svojoj šezdeset i šestoj godini života, od srčanog udara, noćas. Nedjeljno zagrebačko jutro osvanulo je bez zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića. Dok pišemo ove redove, stižu izrazi sućuti obitelji Bandić. Dvadeset i jednu godinu je bio prvi čovjek Zagreba. Nijedan gradonačelnik nije bio tako blizak malim običnim ljudima, građanima Zagreba. Nijedan političar nije znao zagaziti u blato zagrebačkih predgrađa i posjetiti male obične ljude i upitati za njihove nevolje.

bandic plehan 900

Prijatelj Posavine, prijatelj BiH i malih ljudi
 
O Milanu Bandiću postoje mnoge kontroverze, no jedna ostaje, bio je neobičan čovjek i gradonačelnik. Često su ga optuživali kako gradski novac daje „izbjeglicama iz BiH „ i financira obnovu „nekih naselja u BiH“. Bandić nikad nije krio već je javno pomagao prognanike iz BiH u zagrebačkoj okolici. Nikad nije krio kako je pomagao Bosansku Posavinu i obnovu hrvatskih naselja od Plehana i Dervente do savske obale. Pomagao je i zavičajne udruge ne samo iz BiH, već iz Srijema i drugih krajeva. Naravno da je ondje dobivao glasove.

Bandić je dolazio na zavičajne skupove ljudi iz BiH, od hercegovačkih do posavskih, banjolučkih, srijemskih skupova Autor ovih redova je ga godinama pratio. U novozagrebačkom naselju Sveta Klara svake je godine dolazio na Klarinje, Svetu Klaru. Ondje je živjelo dosta građana iz BiH. Što god im je obećao to je i uradio. Sjećaju se gradonačelnika kao običnog čovjeka.

bandic plehan 901 
U svibnju 2003. autor ovih redaka je za Večernji list snimio i objavio ovu fotografiju. Milan Bandić na humanitarnom skupu za Plehan. Među posavskim franjevcima, kojima je bio blizak kao i onim hercegovačkim, ostavio je utisak. Za uspomenu je od Zavičajnog kluba Plehan  dobio posavsku tapiseriju.
 
Bez obzira na to što o pokojnom Bandiću neki govore, on je „Delao 25 sati na dan“. On je ostavio tragove i sjećanje i poruku „ Idemo delati, dosta priče...“

Zabilježio Boris ĆAVAR
Prilog: fotografija Milan Bandić na koncertu za Plehan u Zagrebu 2003. Za Večernji list snimio i objavio Boris ĆAVAR){jathumbnail off}