09
Mon, Dec
20 New Articles

Boris Ćavar
Typography

U zagrebačkoj knjižnici Bogdana Ogrizovića, 13. ožujka, skromno je obilježena dvadeseta obljetnica biblioteke Dvaju srdaca i tromjesečnog časopisa Zlatno Pero. Ujedno je održana promocija knjige „Svi predgovori i svi uvodnici“ Bogdana Maleševića i promocija posljednje knjige biblioteke Dvaju srdaca „Pisma II oca Pija iz Pietrelcine“. Biblioteka je to koja, kao i časopis Zlatno pero, slavi dva desetljeća aktivnog postojanja.


zlatno pero
„Časopis Zlatno pero je časopis kršćanskog duha. Bogdan Malešević ga dvadeset godina uređuje sam samcat, prijevodi sa šest jezika i objavljuje knjige. Piše književno i teološki na prihvatljiv način, pa je časopis Zlatno pero potreba mnogim dušama u Hrvatskoj, kazao je Đuro Vidmarović, predsjednik Društva hrvatskih književnika, koji je dao potporu Bogdanu Maleševiću.

Kako je kazao Marijan Križić, novinar, negdašnji urednik „Fokusa“, još je kardinal Stepinac pisao da tko svjedoči javno svoje katoličanstvo, osuđen je na marginaliziranje. Bogdan Malešević je prošao kušnju, jer je poniznost majka kreposti. Nastavio je kako je Zlatno Pero časopis – knjiga.

Rajko Bundalo, umirovljeni glumac, pratio je Zlatno Pero od početka. Kazao je kako Malešević nije tražio društveni ugled već se držao svog duha, a moralni kriterij u umjetnosti je lampa za čovječanstvo. „ U ovoj knjizi „Svi predgovori i svi uvodnici“ objavio sam šesnaest predgovora u knjigama biblioteke Dvaju srdaca i šesdeset sedam uvodnika za časopis Zlatno pero. Kada sam prije dvadeset godina započinjao ni pokojni otac Duško nije imao povjerenja u časopis, ali se obradovao kad je planuo prvi broj. Također je planula i prva knjiga, a financijski su pomogli dobri ljudi.

zlatno pero 1024

Zlatno pero financira se pretplatom i jedinstven je časopis u Hrvatskoj. Nagodinu vas pozivam na izložbu pokojne sestre Tanje Malešević, nazvanu „Šutnja“, kazao je na promociji autor knjige Bogdan Malešević.

Za Posavinu.org piše i fotografira Boris ĆAVAR