Boris Ćavar
Typography

Četrdesetak lovaca LU „HVIDRA“ Žažina rade i uređuju lovište pa rezultati nisu izostali, jer svaki član sagradi sebi čeku.Inače, nisu svi Hrvatski invalidi Domovinskog rata, ima dosta i „civila“ ali dragovoljci prednjače. „Pogledajte ovu staru čeku od dva desetljeća, starija je od naše udruge. Možda je ostavimo za uspomenu, jer u zadnje dvije godine sagradili smo dvanaest čeka, uz ostale objekte u lovištu, kazuje Goran Medanović, pomoćnik lovnika.

lovci zazineLovci LU „HVIDRA 91-95“ u Žažini kod Lekenika imaju se čime pohvaliti. Skoro svaki lovac u lovištu ima „svoju čeku“. Dobrovoljnim radom uredili su lovište, a što je više čeka, manje je krivolova. Radi se o zajedničkom otvorenom lovištu III/138 Žažina. Lovnik Marinko Sertić je bio odsutan, a predsjednik udruge Jure Prpić i drugi lovnik Goran Medanović ponosno hodaju lovištem.

„U zadnje dvije godine izgradili smo dvanaest čeka, osam mini-kukuruzara, četiri automatske hranilice za visoku divljač, dvije za fazane. Uz to smo izradili pet prenosivih čeka za čuvanje usjeva. Odmah reagiramo na pojavu šteta od divljih svinja“, kazuje Jure Prpić, predsjednik udruge.

Goran Medanović dodaje  kako je poljoprivrednicima podjeljeno petanest litara replenata. Uz to u lovište se unosi dosta hrane za divljač, djelom financira udruga, ali i sami lovci unose vlastitu hranu za divljač, najviše kukuruz. Lovački dom, koji je ustupila Šumarija Sisak, sa kojom dobro surađuju, lovci uređuju, iako nisu vlasnici. Kraj doma je veliki kukuruzar i pečenjara. Nakon radnih akcija i lova, obavezno se spremi neki lovački specijalitet. Problem su im zaobalne vode i poplave, ali gradnjom novih nasipa štete će se smanjiti.

Kako kazuje Jure Prpić, lovozakupnina je velika, ali četrdeset članova „Hvidre“ nastoje biti lovci s osjećajem za lov. Međusobno se pomažu i zajednički rade u svom lovištu.
 
ZaPosavinu.org napisao i snimio: Boris ĆAVAR

lovci zazine1