Boris Ćavar
Typography

Dječija slikovnica"Družina malih mrava" iz pera Đurđice Gatjal doživjela je i drugo izdanje. U nakladi Zaklade "Biskup Josip Lang" iz Zagreba, čiji je predsjednik pater Mijo Nikić i recenzent knjige. Đurđica Gajtal, nastavnica iz Požege.


slikovnice
Družina malih mrava knjiga je prava

trideset i jednu godinu je radila u prosvjeti i zna kako djeca dišu. Već je objavila dvije knjige za odrasle, ali je slikovnica "Družina malih mrava" odjeknula. Iako je namjenjena djeci do devete godine života slikovnica sa mravcima naišla je na odjek i među odraslima. Zbog toga je imala promocije diljem Hrvatske, te u Beču i Pečuhu. Naravno, započela je u svojoj rodnoj Požegi.

Slikovnica ima edukativni značaj.

Mravci u pokušaju oćuvanja svog doma i pružanja otpora onima koji ga pokušavaju uzeti, prenose poruku zajedništva, snage, ustrajnosti i ekološke osviještenosti. Ujedno radnja slikovnice pokazuje da se sve može ostvariti kada smo složni i ujedinjeni za prave ciljeve. Zato je treba preporučiti i odraslia, za edukaciju.slikovnice1

Ove riječi zapisao je pater Mijo Nikić, prvi čovjek nakladnika "Zaklade Biskup Josip Lang". Kazao je kako je slikovnica odlično sredstvo za orenišenje velikih istina i poruka.

Treba čestitati i ilustratoru ove slikovnice, Draganu Matičeviću, na slikama koje su prepoznatljive, zanimljive, duhovite i uvjerljive. Govor slike i slikovitog pisanja u slikovnici, djeluje duboko na dušu, nagalasio je p. Mijo Nikić.

Za Posavinu.org piše:Boris ĆAVAR