Boris Ćavar
Typography

U zagrebačkom Europskom domu, 10.lipnja 2015., otvorena je izložba Tatjane Tanje Malešević, akademske slikarice koja dušom slika u slici i u plohi. Izložene su dvadeset i četiri slike, u kombiniranoj tehnici, uljni pastel i tuš u boji. Izložbu je, uime Europskog doma, otvorila Renata Bačić.

tatjana malesevic

Ona je govorila o slikarici i njezinim djelima. Tatjana Malešević je rođena 1964. a, Akademiju likovnih umjetnosti je diplomirala je 1987. Kćerka je to pokojnog, poznatog slikara Duška Maleševića i nazočne slikarice Maje Malešević, te sestra književnika Bogdana Maleševića. Dosta njenih slika ilustrira nekoliko knjiga poznatih autora.

Tatjana Malešević dosad ima sedamnaest samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu, te dosta zajedničkih izložbi. Treba spomenuti izložbu u Buchsu u Švicarskoj, te u Rimu, na Papinskom Salezijanskom Sveučilištu, te izložbe u Dalmaciji i u Zagrebu. Kako je naglasio Predrag Haramija, kritičar, postoje slikari koji slikaju na slici i na plohi, no Tatjana Malešević slika u slici i u plohi. Ekspresioničko apstraktne slike ove slikarice jedan su poseban prostor očitovanja, arena u kojoj umjetnica djeluje.

Kako je kazala autorica, zadivljena je bojom i svjetlosti u Europskom domu, u samom središtu Zagreba. Naglasila je kako ova izložba nema naziva, iako je mogla imati naziv „Šetači“, jer je ruka sama šetala od slike do slike, vođena idejom. Slike su nastale većinom ove godine, a slikarica već priprema novu izložbu. Radovi se mogu pogledati do 10. srpnja.

Za Posavinu.org piše Boris Ćavar{jathumbnail off}