Boris Ćavar
Typography

Iako slave sedamdesetu obljetnicu rada, u monografiji koja uskoro izlazi jasno je objavljen dokument  o lovozakupu u Velikoj Gorici iz 1883. Godine. Lovačko društvo „Srna“ Velika Gorica ove jeseni obilježava sedam desetljeća aktivnog rada.

lovac srna

Za tu nakanu pripremili su veliku monografiju o svom društvu. Između ostalih dokumenata u monografiji je objavljen jedan od starijih zapisa o lovstvu u Hrvatskoj. Iako slave sedamdesetu obljetnicu rada, u monografiji koja uskoro izlazi, jasno je objavljen dokument o lovozakupu u Velikoj Gorici iz 1883. godine. U svom fino uređenom lovačkom domu ljubomorno čuvaju dokumenat iz austrijske carevine, uz ostale zapise iz povijesti lova u Gorici.

„U tom dokumentu iz 1883. zapisani su zakupci lovišta u Velikoj Gorici. Tada je zakup bio na deset godina, kao i danas. Mi smo naše lovište I/136 zakupili do 2019. godine. Lovačko društvo „Golub“, kasnije „Velika Gorica“, a danas „Srna“ utemeljeno je ujesen 1945. Zato smo rješili objaviti monografiju na tristo stranica velikog formata, kazuje Josip Jančić Babriga, predsjednik „Srne“.

Od njega saznajemo kako monografiju društva uređuje Aleksandar Saša Božić, urednik „Glasnika Turopolja“. U monografiji je zapisana povijest lovstva, ali i grada Velike Gorice. Spominje se osamnaest lovačkih udruga u okolici, sa kojima i danas „Srna“ razvija prijateljske odnose. Od niz zanimljivosti iz monografije treba spomenuti kako je Davor Gmižić iz Velike Gorice bio svjetski prvak u kinologiji, a Željko Ladžić bio na Olimpijadi u streljaštvu.  Društvo čuva fotografije iz lova iz 1933.godine, te iskaznice iz pedesetih godina.

„Tražili smo od predsjednika HLS-a, Đure Dečaka prijem, jer bi trebao nešto napisati u predgovoru naše monografije. Nadamo se da će to prihvatiti. Svečana promocija monografije trebala bi biti tijekom listopada. Usput zahvaljujemo svima koji su potpomogli izlazak monografije, prijateljima sadašnjim i budućim sponzorima, kazuje Josip Jančić  Babriga.
 Danas LD „Srna“ se nametnula široj javnosti. Kako kazuje predsjednik Babriga, lovci su oduvijek bili gospoda sa srcem i dušom, te uz poštivanje lovačke etike čuvaju turopoljsku tradiciju. Cjele godine im mogu dolaziti gosti, a veliki društveni lov je početkom srpnja. Tradicionalni Lovački bal je početkom veljače, već trianest godina, a okupi nekoliko stotina gostiju.

„Imamo velika ulaganja u lovište, solidan lovački dom i streljanu. No, budućnost društva je upitna jer kao lovci, gubimo lovište. Velika Gorica se širi, okruženi smo prometnicama, a lovište nam je sve manje. Iako nam dolaze mladi ljudi, bojim se da nam ne ostane samo naš lovački dom u kojemu čuvamo turopoljsku tradiciju lovstva, kazuje predsjednik Babriga.

 Tekst i snimka: B. Ćavar{jathumbnail off}