Boris Ćavar
Typography

Autor na tisuće književnih i filozofskih stranica odlučio se za malu knjižicu satire i humora na samo 58 stranica u vlastitoj, maloj nakladi. Dr.sci Vlado Vladić doktor filozofije, trenutačno nezaposlen godinama, usput književnik, pjesnik, prevoditelj na nekoliko jezika, autor nekoliko knjiga i znanstvenih radova, odlučio se za knjižicu satire i humora. Humora koji potječe iz rodne Rame u BiH, a živi još u obitelji Vladić u Kobiljaku kod Sesveta.

knjiga vlade

„Vrapčanske priče“ nisu priče iz ludnice u Vrapču, već su kratke i brze kao vrapci na grani, no pročitaju se u dahu. Autor poručuje kako se stavrnost može ismijavati, jer je to propratna posljedica njezina općeg stanja. Aktualno ismijavanje stvarnosti Vlado Vladić ne radi zlurado, već smatra kako je to ismijavanje izlaz ka porazu svega zla u stvarnosti. To je i pokretanje stvarnosti.

Ove priče su nastale nakon što je autor nekoliko knjiga i znanstvenih radova, ostao bez posla i živio od pisanja, te poželio da mu se prizna status samostalnog umjetnika, zbog mirovinc. No, činovnici u Ministarstvu kulture , ljubazno su mu objasnili, iako je napisao na tisuće književnih stranica, kako nema uvjete da mu se prizna status samostalnog umjetnika. Navodno ne zadovoljava neki nikome jesan brojčani uvjet. Falilo je mu pedesetak književnih stranica u zadnje dvije godine. Tako je naš autor napisao ovu knjižicu od 58 stranica, zbog uvjeta.

knjiga vlade1

„Vrapčanske priče“ opisuju nekoliko situacija malog čovjeka iz zagrebačke okolice, koji se našao u raljama činovnika, vlasti, pravosuđa i birokracije koja traži nemoguće. Jedna priča je ga odvela i u Vrapče, ali se odandje izvukao. Susret sa svećenikom, kontrolom karata u autobusu, čekanjem na pregled u bolnici, sve je to stvarno opisano ali s primjesom satire i humora. Autor kazuje kako je se kao pjesnik osjećao nevjerodostojno, pa je odučio ismijavati stvarnost. Tako se našao u okrilju veće vjerodostojnosti ...

Za Posavinu.org piše Boris ĆAVAR