Boris Ćavar
Typography

Iz pera Đurđice Gatjal, književnice i pedagoginje iz Požege, osvanula je zanimljiva slikovnica za djecu. “Družina malih mrava” u nakladi Zaklade biskup Josip Lang suvremena je slikovnica za djecu. Nedavno je u Gradskoj knjižnici Požega održana velika promocija ove slikovnice.

 

druzinaDružina malih mrava i odnos čovjeka i prirode

“Slikovnica Družina malih mrava ima uzvišene ciljeve i nosi tri velike poruke: vrijednost zajedništva, snagu ustrajnosti i čuvanje svog doma. Autorica ove slikovnice, Đurđica Gatjal ima dobre i uzvišene ideje, snažne poruke, ali ima i pjesničku žicu. Zna lijepo i jasno izraziti velike ideje običnim riječima koje su razumljive djeci i odraslima. To nije lako postići, to je dar Božji. Zaklada biskup Josip Lang ponosi se što je nakladnik ovog djela koje širi dobro, potiče na hrabrost, zajedništvo i ustrajnost, napisao je pater dr. Mijo Nikić, recenzent.druzina3

Umjetnik Dragan Matičević oslikao je svaku stranicu slikovnice na platnu. Deset umjetničkih slika na platnu veličine 50 s 35 cm imaju i umjetničku vrijednost. Slikovnica se nalazi u knjižarama Školske knjige, Hoću knjigu, Verbumu i TISAKmedia knjižarama.
druzina1
“Družina malih mrava progovara o suvremenoj tematici-odnosu čovjeka i prirode, o temeljnim vrijednostima, slozi i suradnji, hrabrosti i snazi, o važnosti osvješćivanja snage koju imamo, a da možda i ne znamo. Ovo je slikovnica koja dokazuje da na muci se poznaju junaci,a da ima ponekad te treba ni oružje ni alati. Slikovnica je ovo o malim mravima, iz koje se uči o velikim stvarima, naglasila je Andrea Divić, urednica i književna kritičarka.

Za Posavinu.org piše: Boris ĆAVARdruzina2