Boris Ćavar
Typography

Jedanaesta knjiga Vlade Vladića nosi naziv „Moj manifest“ s podnaslovom: „Pjesme i prevratnička poetika na tragu što dalje od Antuna Branka Šimića“. O čemu se radi? Vlado Vladić, rođen 1967. u Rami, doktor filozofije, teolog, polonista, bohemista, prevoditelj, živi sa suprugom i troje djece u Sevetskom Kobiljaku kod Zagreba.

Pisao je pjesme i prozu, ali i knjige iz filozofije i teologije. Knjiga „Filozofski ekumenizam Karola Woytile“ njegova je doktorska disertacija o Svetom ocu Ivanu Pavlu Drugom dok još nije bio Papa. Otkud se doktor filozofije drznuo otići što dalje od pjesnika Antuna Branka Šimića?

„Moj manifest“ oslikava stvarnost u kojoj živimo

„Cilj nije stvaranje što više pjesama za budućnost, nego stvaranje takvih djela koja će ono najvažnije od sebe dati... U pjesmi ne treba skrivati stvarnost koja čovjeka muči, nego je treba svladavati imenujući ono što zadaje bol...“ Ovako je autor objasnio kako pjesnik mora polaziti od stvarnosti u kojoj živimo.

naslovnica knjigeDajući se Šimićevim tragom, autor kazuje kako nije htio rušiti Šimića, nego, dosadašnjim zaostajanjima za Šimićem, uz njegovu pomoć i zaslugu, otići dalje od njega, iznijeti novo shvaćanje o pjesništvu. Tek pokazujući sposobnost otići dalje od jednog diva kao što je Šimić, taj korak se očituje kao potreban, uvjerljiv, hrabar i odgovoran, naglašava Vlado Vladić.
 
Pjesme iz svog manifesta Vlado Vladić je pisao desetak godina. Možda prva pjesma „Moj manifest“ oslikava sve. Pjesnik kazuje kako ne želi biti velikan, nego bi htio „dok jesam da budem – pa što bude da bude“. On jasno kazuje u svojim pjesmama kako put do Boga treba održavati prohodnim. Zorno kazuje kako je Stepinčeva oporuka da se vlastitom žrtvom Podiže Domovina, Promiče Čovjeka, objavljuje Boga i navješta Krista. Dosta je ljubavnih pjesama, kao i pjesama o obitelji. Sjećajući se djetinjstva i mise u rodnim Kućanima kod Rame, kazuje kako u ono doba misa na selu je bila kada je bilo svećenika.
 
Pjesnik je očito prošao svoj Križni put u životu, kao doktor znanosti ostao nezaposlen, te i danas živi skromno od pisanja. S ponosom kroz pjesmu „U Cerniku“ opisuje dirljivi susret, misu i izložbu u Franjevačkom samostanu Cernik kod Nove Gradiške. Očito je kako su oci franjevci u dječaku iz rodne Rame ostavili dubok trag. Trag kojeg kao pjesnik opisuje u beskraj...

 Za GIP piše Boris ĆAVAR
(prilog: Naslovnica knjige Vlade Vladića, presnimio Boris Ćavar){jathumbnail off}