Boris Ćavar
Typography

Uoči Uskrsa svjetlo dana ugledala je sedamnaesta zbirka pjesama Peje Šimića „Nebeske vibracije, duhovne pjesme“. U izdanju ogranka Matice Hrvatske Osijek, na 208 stranica. Pjesnik Pejo Šimić živi u Zagrebu, rođen je u Derventi, u Bosanskoj Posavini, no poznat je javnosti diljem Hrvatske i BiH. Knjiga je ovo u kojoj su se našle njegove najznačajnije duhovne pjesme iz prethodnih šesnaest zbirki pjesama objavljenih u zadnja tri desetljeća.

pejo simic knjiga

Na početku knjige Šimić poručuje kako ne smijemo se strmoglaviti u ponor, dotaknuti dno života, da bi se onda shvatila kolika je Božja moć, ljubav i dobrota. Kako je u recenziji knjige napisao mr.sci Anto Pranjkić, književnik i teolog, životni projekt Peje Šimića neodvojiv je od tri zavičajne odrednice posavskih Hrvata: Bogoljublja, čovjekoljublja i domoljublja. Stihovi su to egzistencijalno-duhovno-zavičajne tematike.

Na početku knjige Pejo Šimić, pogotovu u pjesmi „Molitva“, pjeva Bogu kroz molitvu, ali i shvaća bit života, te ističe svoju spremnost da ga Bog shvati onakav kakav jeste. U drugom djelu zbirke autor progovara riječima običnog malog čovjeka o egzistencijalnim problemima sadašnjice i pogađa u izvor problema. Treba izdvojiti i dio zavičajne poezije o rodnoj Bosanskoj Posavini, koji autora stavlja u vrh. Dosta pjesama su uglazbljene i nagrađivane.pejo simic 900

Kako kazuje recenzent Anto Pranjkić, ova zbirka pjesama donosi poseban aforistički pristup. Njime svaka pjesma, u svojim završnim stihovima, čitatelju donosi jasnu poruku, koja mami čitateljev pogled. Pjesme Peje Šimića gledaju naprijed i poput ptice lete u nebesko plavetnilo, noseći slobodu temeljenu na iskustvu tuge i muke, ali s jasnim pogledom u budućnost.

Za Posavinu.org piše Boris ĆAVAR
(Prilog naslovnice knjige Nebeske vibracije)