Boris Ćavar
Typography

U Europskom domu u Zagrebu, 29. travnja od 18. sati održana je promocija knjige „Moje srijemske priče“ s podnaslovom“ Zašto, Kukujevci? „ autorice Ljubice Kolarić Dumić, književnice iz Rijeke, koja je rođena u Srijemu. To je inače 1156 Tribina Collegium Hergešić, Tribina za kulturu i znanost.

Kud bi Srijemci bez tamburice, pa su na početku promocije zasvirali i zapjevali mladi iz Tamburaškog orekstra Glazbene škole Dugo Selo. Maestro Dario Cebić, doktor glazbenih znanosti, skladatelj i glazbeni pedagog nositelj je svjetske nagrade „Word Award 2018“. Dobrodošlicu je svima poželjela dr.med. Vesna Matić, uime Collegiuma Hergešić, organizatora promocije.

boris promocija 900

„Ne mogu govoriti o Srijemu, zapjevati ću vam pjesmu koju sam ponijela na odlasku“, kazala je na početku promocije književnica Ljubica Kolarić Dumić. Ona se duhom vratila u zavičaj i pozdravila: „Hvaljen Isus rodni kraju, Hvaljen Isus Kukujevci...“Završila je sa stihovima : „ Pustite dušu neka spava nad srijemskim oranicama...“Treba kazati kako je Ljubica Kolarić Dumić autorica dvadesetak knjiga i slikovnica za djecu. Njezina pjesma „Vratit ću se zemljo“ je svojevrsna himna Zajednice prognanih i protjeranih iz Srijema.

Kako je u svom kazivanju o knjizi naglasio Đuro Vidmarović, predsjednik Društva hrvatskih književnika, knjiga „Srijemske priče“ je svjedok stradanja srijemskih Hrvata. Kazao je kako je to protjerivanje Hrvata bez povratka, jer u Kukujevcima caruje vojovoda Šešelj. On se upitao, zašto su srijemski Hrvati prognani?“ Oni su dio hrvatskog etničkog prostora, iako izvan Domovine.

boris promocija 901

„Knjiga je i povjesni dokument, litelarno obrađena, djelo s književnom nakanom. Knjiga koja svjedoči i protestira, naglasio je Đuro Vidmarović.

 

Kako je kazao Zlatko Žužić, recenzent knjige, djelo Ljubice Kolarić Dumić prožeto je ljubavi prema čovjeku, Bogu i Domovini, bez mržnje. Iako su Srijemci pali u zaborav, opstali su jer su zaorali duboku brazdu u srijemskoj ravnici, kazao je Žužić, urednik Biblioteke „Srijemski Hrvat“,

Mato Jurić, predsjednik Zajednice prognanih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata u Zagrebu, kazao je kako ova večer kroz glazbu i stihove, srce obasjava. Malo se zna o protjerivanju četrdeset tisuća Hrvata iz Vojvodine, a ova knjiga doprinosi da se Srijem otrgne od zaborava.boris promocija 1024jpg

Na koncu je autorica Ljubica Kolarić Dumić pozdravila Ivana Ritinga iz Zajednice Njemaca Hrvatske. Kazala je kako je kraj groba njene majke u Kukujevcima stari njemački nadgrobni spomenik, što je objavila u svojoj knjizi. Naravno Tamburaški orkestar iz Dugog Sela i maestro Dario Cebić začinili su završetak promocije starim srijemskim pjesmama koje su izvodili mladi...

Tekst i snimka: Boris Ćavar