Boris Ćavar
Typography

 Na zagrebačkom Kaptolu 27. u Tribini grada Zagreba, 26. rujna održana je 1219. tribina u organizaciji Udruge Colegium Hergešić-Tribina za kulturu i znanost. Veče je to posvećeno književnici Ljubici Kolarić Dumić iz Rijeke, koja obilježava i osam desetljeća svog života. Ova pjesnikinja i književnica koja živi u Rijeci rođena je u Kukujevcima, u Srijemu i Srbiji, u mjestu poznatom po stradanju i progonstvu Hrvata. Autorica je nekoliko knjiga za djecu, te nekoliko knjiga o Srijemu.

 

knjiga1Pisanje bez mržnje ima smisla jer ima Boga

Tribinu zanimljivo vodila Vesna Matić dr.med. Na početku je autorica Ljubica Kolarić Dumić, koja puni životnu obljetnicu od osamdeset godina, zahvalila nazočnima i onima koji ju prate godinama. Sama se upitala do kada će pisati, jer joj je ...tek osamdeseta...Ovu je tribinu posvetila svom bratu, svom uzoru i prijatelju. "Sva sam vrata otvorila"

Kako je kazao Đuro Vidmarović, hrvatski književnik, autorica stvara unutar hrvatskog korpusa, a od Domovinskog rata piše o progonu Srijemaca. Dobitnica je nagrade grada Rijeke za doprinos dječjoj književnosti i za životno djelo. Za djecu osnovne škole prenosi se ljepota, dobrota i poruka. Književnica je to kršćanskog nadahnuća i etike.knjiga2

Kao profesorica ima ljubav prema djeci i poznaje dječju psihologiju. Zato je njena zbirka "Ja se mraka ne bojim" doživjela četiri izdanja. Oko šezdeset pjesama autorice je uglazbljeno, a neke su u školskim čitankama. Poželimo joj sretan 80.rođendan i dobro zdravlje, naglasio je Đuro Vidmarović, kazujući o Ljubici Kolarić Dumić.

Dr.sc. Sanja Nikčević je kazala kako autorica piše istinite stvari, ali bez mržnje i to ima smisla, jer ima i Boga. Primjerice u knjizi "Srijemske priče" autorica piše o tuzi, strahu, ali uz ljepotu i dobrotu. U ovom djelu o životu u Srijemu i progonstvu iz zavičaja nema mržnje, ali ima emocija.knjiga3

Zlatko Žužić, tajnik Zajednice protjeranih Srijemaca, urednik Zova Srijema i urednik nekoliko knjiga Ljubice Kolarić Dumić, govorio je o njenom stvaralaštvu. Založio se da neke knjige uđu u školsku lektiru. Kazao je da kao Srijemac, ponosi se i zahvaljuje autorici što su njena djela ostala kao trajno svjedočenje o Srijemu, gdje smo trag ostavili.

Pijanist Vitomir Ivanjek glazbom je uljepšao večer, a Dječinji zbog Zagrebački anđeli, pjesmom su zahvalili Ljubici Kolarić Dumić.
knjiga4Za Posavinu.org  piše: Boris ĆAVAR