Brčko
Typography

hss-karamaticU Brčko distriktu jučer je održan prvi Izborni sabor HSS-a u BiH na kojemu je izabrano novo čelništvo stranke. Nazočnih 65 izaslanika iz svih krajeva BiH, od Posavine do središnje Bosne i Hercegovine, od isto toliko pozvanih, aklamacijom su, jednoglasno, za novog predsjednika HSS-a u BiH izabrali Maria Karamatića iz Posušja.

Karamatić je na dužnosti predsjednika stranke zamijenio Ljiljanu Lovrić iz Kiseljaka koja je dužnost predsjednice obnašala od listopada 2009 godine. Pored predsjednika stranke, jednoglasno su usvojeni i Poslovnik o radu, Statut te Deklaracija o temeljnim načelima djelovanja HSS-a uz zaključak da će na prvoj sjednici Središnjeg odnora u ovaj dokument biti uvršteni i prijedlozi izaslanice Nede Pozderac koji se tiču jasnog određenja HSS-a po pitanju ustroja središnje razine vlasti u BiH. U Deklaraciji se kao opcije navode regionalni ustroj te uspostava više federalnih jedinica, objavljeno je na službenoj stranici stranke.

Inače, kao razlog što se nije ponovno kandidirala za predsjednicu HSS-a u BiH Ljiljana Lovrić navela je umor od unutarstranačkih previranja i golgote koju je prošla prilikom razdruživanja s NHI-em. No, Lovrićeva je naglasila i kako ostaje na raspolaganju stranci, kao predsjednica Središnjeg odbora te članica Predsjedništva HNS-a u ime HSS-a.

 
Novoizabrani predsjednik HSS-a u BiH Mario Karamarić istaknuo je kako je diskonuitet hrvatskih teritorija u BiH ključ ravnopravnosti hrvatskog naroda u BiH.

“Diskonuitet je jedno što Hrvatima u BiH jamči jednakopravnost. Ali ono što tražimo za sebe u sredinama gdje smo manjina, Sarajevu, Derventi, Bugojnu primjerice, moramo biti spremni dati recimo Bošnjacima u Posušju, Ljubuškom ili Srbima u Drvaru. Druge opcije nema”, istaknuo je Karamatić.

Zajedničko djelovanje s NHI-em on je nazvao kardinalnom pogreškom te izrazio zadovoljstvo pokrenutim procesom razdruživanja.

Okupljenima se obratio i Ilija Ćorić, glavni tajnik HSS. Ćorić je još jednom izrazio potporu djelovanju sestrinske stranke u BiH te poručio da su novi ljudi na političkoj sceni jedini pravi put za svaku stranku.


Pored Maria Karamatića iz Posušja koji je izabran za predsjednika HSS-a u BiH u čelništvo stranke izabrani su i Ivan Krndelj, Brčko, zamjenik predsjednika, Ljiljana Lovrić, Kiseljak, predsjednica Središnjeg odbora, dok su dopredsjednici; Ines Mucić, Ljubuški, Zoran Bošnjak, Kiseljak i Pejo Mendeš, Brčko.( R. I. / Dnevnik.ba)