Brčko
Typography

brcko goriceŽupa Gorice proslavila je svoj patron sv. Antuna Pustinjaka u subotu 17. siječnja. Vrijeme je bilo za ovo doba godine izuzetno lijepo. Euharistijsko slavlje predslavio je fra Mario Divković, gvardijan u Tuzli, u koncelebraciji sa 18 svećenika i nazočilo je oko 150-ak vjernika.

Sve svećenike, vjernike i hodočasnike iz drugih župa, uobičajeno, pozdravio je domaćin župnik vlč. Đuro Živković. 

Propovjednik je u svojoj propovijedi naglasio sličnost i različitost našega življenja u odnosu na život sv. Antuna Pustinjaka: „Svetac je čuo Isusov glas „Idi razdijeli sve što imaš i slijedi me“. Za sv. Antuna ovo nije bio problem, jer je razdao sve svoje imanje i novac razdijelio siromasima. Imao je skrbiti za svoju sestru, jer je roditelje rano izgubio, nju je povjerio dobrim djevicama u djevičanski dom.

Antun se posvećuje asketskom životu i provodi strogi način življenja. Često je kušan od sotone, koji mu je sve primamljivosti i zamamljivosti ovoga svijeta stavljao na put, svetac je sve znao odbiti, i sotona je uvijek bio poražen.

Kako je Antun postao pobjednik nad đavlom, to je ono što ga posebno ističe među ostalim svecima. Tko se zna odreći zemaljskoga, taj lako pobjeđuje svako zlo, jer zemaljske primamljivosti su često povezane za zlom, još ako im se ne znamo oduprijeti“ rekao je propovjednik nastavivši „Okupljeni smo u Božjem domu i često se okupljamo. Ulazimo u crkvu po nekom običaju a ne uključujemo se duhom u sv. misu.

Često mi je sv. misa duga, u tome ne vidjevši manjkavosti svoje vjere. Koliko su Božje zapovijedi udaljene od mene. Može li drugi čovjek, osoba ugledati u meni osobu, vjernika u kojem bi mogao slijediti uprisutnjenoga Isusa Krista? Koliko moj život zove drugoga na obraćenje, ili ga izaziva na sablazan?

Sve brzo prolazi kao i naši životi. Što ćemo mi donijeti pred lice Božje. Imat ćemo što donijeti ako budemo slijedili put sv. Antuna Opata“ završio je propovjednik fra Mario Divković.
Prema podacima iz 2001. godine župa je imala 75 katoličkih obitelji, a danas ima u 3 sela: Donji Rahići, Gorice i Lipovac ima 225 vjernika u 155 kuća.

Župna crkva i kuća su obnovljene, samo se broj vjernika iz dana u dan smanjuje.

Ivan Ravlić, župnik u Posavskoj Mahali

{jathumbnail off}