Brčko
Typography

Stara poznata i često izricana tvrdnja kako neki ljudi u Srbiji ne mogu bez izazivanja i da sve što znaju jeste prizivati neke nove, u najmanju ruku, interesantne događaje, dobija novu potvrdu. Naime, u utorak je na sjednici Skupštine Srbije Vojislav Šešelj, predsjednik tamošnje Radikalne stranke izjavio kako Sjedinjene Američke države imaju namjeru okupirati Brčko, i time pocijepati Republiku Srpsku na dva dijela, čime bi se , a prema Šešeljevim riječima, Republika Srpska utopila u federalnu BiH.

Piše: Anto Pranjkić

Šešelj je naveo da mu je ovu informaciju rekao američki zvaničnik Wess Mitchell, koji ovih dana boravi u Srbiji.
Pitanje Brčkog se uveliko aktualizira posljednjih dana.

Naravno, riječ je o zemljopisnom i vojnom izuzetno strateški važnom mjestu, jednoj posebnoj administrativnoj cjelini u Bosni i Hercegovini, koja je nastala kao condominium bosansko-hercegovačkih entiteta i koja je, prema brojnim političkim analitičarima, glavna poveznica teritorijalne cjelovitosti Bosne i Hercegovine. Danas u Brčkom imamo vlast koncipiranu tako da ju čine predstavnici sva tri naroda. Podsjetimo, prije rata u općini Brčko je živjelo preko 87 000 stanovnika, od čega je više od 45 posto bilo Bošnjaka, 24 % Hrvata a oko 18% Srba.

brcko 1024

Vlasnici zemljišta bili su preko 50% Hrvati, a u ratu grad su vojno okupirali Srbi, koji su potom naselili grad svojim sunarodnjacima iz drugih krajeva BiH i Hrvatske. U takvoj konstalaciji odnosa međunarodna zajednica je vidjela rješenje u proglašenju distrikta , a koji ima visoku razinu samostalnosti unutar BiH. Šešelj puca na Brčko, jer zna da je Brčko od vitalne važnosti svim stranama. Aktualan je jer ove godine, na 8. ožujka napunio 25 godina postojanja, a istog dana branitelji su se prisjetili najžešće bitke, bitke za Boderište, selo simbolično nazvano "Mali Vukovar".

U danima kada predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pokušava iz "petnih žila" pokazati i dokazati kako je veliki mirotvorac, njegov bivši li bolje reći stvarni šef, Vojislav okreće mlin u drugom smjeru. Dok Aleksandar zagovara mirotvorstvo kroz svoj odnos s predsjednicom Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović, članovima Predsjedništva BiH, do tada Vojo optužuje Ameriku da želi "utopiti RS u Federaciju BiH". On to obrazlaže dolaskom Mitchella, koji je, prema njemu, "uručio ultimatum" Srbiji.

Amerika navodno od Srbije traži da prihvati ulazak Kosova u Ujedinjene narode te da uvede sankcije prema Rusiji. Da je nije tragično bilo bi komično.
Prema Šešeljevim riječima, prihvaćanje Srbije da prizna neovisnost Kosova je početak kraja Srbije. Zato je on pozvao Vladu i predsjednika Srbije da poduzmu hitne mjere kako bi se Srbija uključila u vojni savez pod vodstvom Srbije, baš suprotno onomu što javno zagovara Vučić. Nije daleko od pameti zaključiti da se Šešelj i Vučić, učitelj i učenik,u mnogočemu slažu i nadopunjuju. Svaki na svoj način posebno. Vrlo dobro glume, ali istina je da im nitko ne vjeruje, jer: iako je od Šešelja, previše je.

Za Posavinu.org piše: Anto Pranjkić