Čardak
Typography

blagoslov kladariKladari Donji -U četvrtak 29. svibnja 2014. godine u Kladarima Donjim proslavljeno je Uzašašće ili Spasovo blagdan na koji se u Kladarima Donjim moli od Gospodina blagoslov polja. Sveta misa slavljena je u 11.00 sati kod kapelice na Ždralovcu u Bičvićima. Svetu misu molio je i propovijedao čardački župnik vlč. Pavo Kopić.

S obzirom da su ovih dana u Posavini harale velike poplave i da je put do Kladara trenutno dosta duži mnogi su odustali od posjete svome rodnom kraju. Došli su kao i uvijek oni koje ništa ne može omesti pa ni ove poplave koje poplaviše pola ravne Posavine. Svakako su prisustvovali i mještani Donjih Kladara kao i  susjedi iz Garevca i Čardaka.

S obzirom da je nedavno osnovana i podružnica HSP Modriča, ovom zgodom Kladare Donje je posjetio i sam predsjednik HSP stranke za BiH gospodin dr. Zvonko Jurišić. Uz njega su nazočili i koordinator za RS, gospodin Željko Stipić, te predsjednik  HSP Modriča BiH RS, gospodin Francisko Brdarić i tajnik podružnice HSP Modriča BiH,RS, gospodin Goran Jurić!

Poslije blagoslova polja i završene Sv. mise pučanstvu se nakratko obratio gospodin Jurišić. Osobno je opisao stanje u BiH te pozvao mještane na izbore u 10 mjesecu.

Isto tako gospodin Jurišić je naglasio da je raspisan Javni natječaj kineske vlade  te da će se donirati traktori i  biti usmjeren u prvom redu poplavljenim . Ali je naglasio  da postoji mogućnost dobijanja donacije i za  ostale mještane koji su zainteresirani za to te da se pravovremeno prijave  kod predsjednika HSP Modriča BiH,RS gospodina Franciska Brdarić.

Na kraju je dr. Zvonko Jurišić kazao da je za ovo područje RS potrebno imati potpredsjednika stranke te zamolio da mu se preporuče za to sposobne osobe koje će HSP BiH, uz pomoć  biskupa Komarice i kardinala Vinka Puljića izabrati  kao stručnog i ozbiljnog  kandidata za tu svrhu.

Za Posavinu.org piše Mišo Perak