Čardak
Typography

cardak 2012Na dan Gospe Žalosne dana, 15. rujna župa Čardak proslavila je svoj patron. Sv. misi predsjedao je vlč. Kristijan Zeba, župnik u župi sv. Ivana Krstitelja u Rijeci, u koncelebraciji sa 10 svećenika. Bilo je nazočno ok 250 vjernika, što domaćih župljana i vjernika iz susjednih župa odžačkog kraja.

Vrijeme je bilo dosta lijepo. Sve je na početku sv. mise pozdravio domaći župnik vlč. Pavo Kopić: svećenike, domaće župljane, vjernike koji su došli iz susjednih župa i redovnice. Pjevali su domaći pjevači a animirala je s. Rozelina Knežević SMI iz Čardaka.

Propovjednik je istakao: „Okupila nas je Gospa žalosna, a izvor pobožnostije u proroštvu starca Simeona. Pobožnost se ogleda u sedam različitih zgoda odabranih iz života BDM. Ona je često razmišljala o bolima i patnjama svoga Sina.

Mi često od patnji i boli zaziremo, i utoliko niječemo ono što je sveto. Okrenuli smo leđa našim svecima, mučenicima.
Trebamo izmoliti od Gospe žalosne milost podnositi žrtvu u obitelji, ako su nam te žrtve teške, što reći za veće žrtve. Trebamo sve prihvatiti iz Bože ruke što nam god pošalje.

Rijetko koji narod u Europi je proživio tešku povijest kao Hrvatski narod. Sve se više stidimo reći tome narodu, da je Hrvatski, katolički, već neke poštapalice upotrebljavamo kao: „cijenjeni skupe“, „gospodo i gospođe“, „dragi posjetioci“, „poštovani skupe“, „građani i građanke“, „dame i gospodo“ i drugo.

Čemu to vodi? Uvukla se ljubomora i zavist  u naš narod“, naglasio je propovjednik i nastavio „došli smo na ovaj svijet goli i bosi, takvi trebamo i otići s ovoga svijeta. Zašto se onda brinemo za mnogo toga, a najbitnije nam izmiče i nedostaje.

Ne cijenimo i ne znamo cijeniti što je naše. Ovo je naše zemlja, dom, običaji i navike, premda mnogi „lešinari“ žele da odemo, izgubimo ovo, iz inata ne činimo to, to je od vijeka naše i umrimo na svome. Naučimo to od današnje svetkovine, dok trpi dijete trpi i majka, jer je majka jedno s djetetom. Gospa žalosna je jedno s nama.

Po trpljenju i bolima ona je i postala naša Majka, a mi njezina djeca“, završio je propovjednik.


Uglavnom na području župe Čardak od rata 1992.godine žive pravoslavci, jer su srpski ekstremisti protjerali sve Hrvate katolike i naselili Srbe izbjegle iz: Maglaja, Zavidovića i Žepča. Odmah po okupaciji župe srušena je župna crkva, samostan sestara i starački dom a župnu kuću teško oštetili.
Danas je uglavnom sve obnovljeno a župa ima oko 66 obitelji sa 120 vjernika. Moliti je se Gospi žalosnoj da obriše suze ovoga naroda i da dadne snage „ostatku ostataka“ da preživi.

Ivan Ravlić, župnik u Pos. Mahali