Čardak
Typography

cardacka crkvaČARDAK-Na zgarištu granatirane i minirane samostanske i župne crkve Žalosne Gospe u Čardaku, podignuta je nova, obnovljena župna crkva, koju je 27. srpnja posvetio kardinal Vinko Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski, u koncelebraciji više od 25 svećenika.

Svečanost posvete crkve dovela je u Čardak, mnoge raseljene Čardačane, kao i njihove nekadašnje župnike, zatim sestre Služavke Maloga Isusa, za koje je sluga Božji nadbiskup Stadler dao sagraditi crkvu i samostan Žalosne Gospe u Čardaku, te mnoštvo vjernika raseljene župe Čardak, hodočasnika iz susjednih župa i pjevačkog zbora župe Prozor.

Na početku Misnog slavlja, riječi pozdrava kardinalu Puljiću, prisutnim svećenicima i vjernicima, nakon župnika vlč. Pave Kopića, uputila je u ime župe, gospodična Marija Janković, župljanka župe Čardak. U pozdravnom govoru provela je prisutne vjernike kroz kratko sjećanje na patničku povijest Posavine. Tužne 1992. godine: „ išli smo išli plačući“, rekla je u pozdravnom govoru gospodična Janković, “ ali se nismo vraćali s pjesmom jer ... naš sveti Hram je bio u pepelu kao i naša obiteljska ognjišta... Bogu hvala i Vama hvala Uzoriti što sve ove godine nismo bili kao ovce bez pastira jer su nas pratili naši svećenici... Tu su se ponovno, po treći put, našle i naše sestre ( Služavke Maloga Isusa) – Samarijanke – koje su produžena ruka Božje dobrote i ljubavi. Danas slavimo 50 godina od osnutka župe „Žalosne Gospe“ i zahvaljujemo Bogu za sve svećenike koji su utkani u život župe ...“ od njezinog osnutka do danas.

Uzoriti kardinal Puljić, u pozdravu na početku Svete mise potaknuo je nazočne vjernike da im proslava Posvete crkve i oltara, kao i 50 obljetnice župe, bude proslava vjere, proslava srca – duše, te predstavio slijed današnjih obreda i njihovo značenje.

Prvi čin posvete je blagoslov vode, kojom će biti poškropljen narod i crkva. Spomen je krštenja i poziv da budemo poslušni Duhu kojeg smo primili.

U propovijedi kardinal Puljić, istaknuo je važnost današnjeg slavlja 50 obljetnice župe i posvete crkve i oltara, te temelja Crkve – zajednice vjernika – sagrađene i obnovljene u Isusu Kristu. Isus Krist je temelje naše vjere. On je naša sigurnost. U srušenoj i obnovljenoj crkvi koju posvećujemo vidimo sliku čovjeka, kojem zlo ruši ono što mu kršenje daruje, te sakrament ispovijedi koji nas uvijek nanovo obnavlja, izgrađuje i posvećuje. Ispovijed u nama izgrađuje ono što mržnja sruši, kao što je naša ljubav izgradila na ovim temeljima crkve ono što je mržnja srušila.

Posvetom crkve posvećuju se prisutni ljudi i predmeti u crkvi. Posvećeni oltar simbol je okupljene župne zajednice. On je kao obiteljski stol za koji sjedaju svi članovi obitelji. Oltar je simbol zajedništva i Kristove žrtve prikazane na Golgoti. U oltar ugrađujemo moći svetaca i na njemu, Kristovoj žrtvi pridružujemo svoje patnje i muke, te posvećujemo sebe i svoj narod. Kod posvete oltara – 5 grumena tamjana označava 5 rana Kristovih iz kojih teku rijeke milosti za narod Božji. 4 križa na zidovima crkve koja se posvećuje, označavaju 4 Evanđelista po kojima nam je upućena Riječ Božja. Dan posvete crkve i oltara za župnu zajednicu jest spomen dan koji će ostati i obilježavati se kao svečanost, jer je dan obnove našeg saveza – povezanosti s Bogom.

Nakon propovijedi kardinala Puljić, pročitana je povelja o posveti crkve od dekana preč. Jakova Filipovića, te uslijedio obred posvete oltara i crkve.

Prečasni Mijo Nikolić, bio je drugi župnik po redu službe u župi Žalosne Gospe u Čardaku. Imao je milost pomazati svetim uljem 4 križa na zidovima crkve. Nakon obreda posvete oltara i crkve slijedio je nastavak misnog slavlja.

Na kraju Misnog slavlja, župnik vlč. Kopić zahvalio je kardinalu Puljić za milost posvete crkve i oltara, zatim prisutnim svećenicima, kumovima crkve Petru Luši i Marku Pipuniću, prisutnim časnim sestrama, posebno sestrama Služavkama Maloga Isusa na čelu s nazočnom provincijskom glavaricom s. M. Admiratom Lučić i sestrama župnim suradnicama, nazočnom parohu Đoki iz Miloševca, te ostalim suradnicima i vjernicima koji su doprinijeli ljepoti slavlja. Među njima nisu mogli ostati nezapaženi sudionici pjevačkog župnog zbora iz župe Prozor, pod ravnanjem s. M. Anđeline Perić.

Nakon Euharistijskog slavlja slijedila je okrepa pod šatorima i slavlje prema narodnim običajima župe Čardak.

Preuzeto s (kta/k.a.)

Foto: Mišo Perak