D. Svilaj
Typography

ana barukcicSjaj nebeskih zvijezda ne ovisi o njihovoj veličini, nego o udaljenosti od našeg oka i o količini sunčeve svjetlosti koja pada na nju. Tako nam se enormno veće zvijezde čine u svojem treperenju tako sićušne i mošda jedva zamjetne, dok se manje zvijezde razbacuju u svojem blještavilu.

Na nebu je to tako i tu se neda baš mnogo što od nas slabašnih ljudi promijeniti. No, i na zemlji postoje „zvijezde“. One na estradnom nebu. Pjevačke zvijezde. Zvijezde i zvjezdice. One koje to više, i one koje to manje jesu. I njihova veličina često biva percipirana (umjetnim) sjajem reflektora, koje netko usmjerava prema njima ili ne. Koliko danas takve zvijezde mogu zasjati onim svojim istinskim pozitivnim bogatstvom umjetničkog izražavanja, a da budu primijećene i prepoznate u svom životnom ostvarivanju?

Nažalost, čini mi se da nam mnogo toga izvanjskog, opipljivog, kozmetičkog, neprirodno obojenog,  ne bezuvjetno nevažnog, ali svakako ne odlučujućeg, otežava gore navedeno izražavanje i doživljavanje pjevačkog dara i umijeća.

Želja nam je predstaviti vam Anu Barukčić, zvijezdu koja se uzdigla iznad svog rodnog Ožaka, ali svoj sjaj već polako ali sigurno prosipa kako po nebu iznad Bosanske nam Posavine, a putem modernih medija sve je očitije i po cijelom svijetu. Rado bismo na nju bacili malo više svjetla, ali ne svjetla lažnog blještavila i spektakularnih nastupa, nego ono svjetlo koje je predstavlja u njenom osobnom porijeklu i određenju. Na našu zamolbu, ljubazno nam je rekla riječ dvije o sebi, svojoj „jedinoj i pravoj“ ljubavi i o svojim planovima.

Rođena je  10.svibnja 1992. godine u Slavonskom Brodu, kao prvo dijete u obitelji Ivke i Mije Matanović. Do pete godine živi  u izbjeglištvu u Našicama, a u ljeto 1997. sa roditeljima, bratom i sestrom vraća se u Odžak u kojem završava osnovnu školu.

Prve dvije godine klasične gimnazije pohađa u KŠC "Blaženi Ivan Merz" u Banja Luci, gdje joj se pruža mogućnost sudjelovati na satima solo pjevanja u klasi prof. Suzane Kusovac.
Druge dvije godine nastavlja u Odžaku gdje završava gimnazijsko obrazovanje u SŠC "Pere Zečevića"  u Odžaku.

Iste godine zasniva bračnu zajednicu s Danijelom Barukčić, u kojoj im se rađa, trenutno dvogodišnja kćer Mia. Trenutno je bez stalnog zaposlenja a planovi su joj  nastaviti dalje s obrazovanjem.

Pjevanje joj je  jedina  prava ljubav. Sa šest godina sudjeluje u natjecanju "Prvi pljesak-djeca pjevaju hitove“ i svake naredne godine uspješno nastupa do završetka osnovne škole. Pored toga sudjeluje  i na županijskim natjecanjima u Orašju i Domaljevcu, te manifestacijama "Dani Tolise", pokladni karneval, zabavno večer  Odžačana u Zagrebu, te nekoliko solo nastupa u izvođenju duhovnih pjesama. Pri nastupu uvaženog glazbenika Kemala Montena u Odžaku prvi put je javno i sama nastupila pjevajući u duetu s njim i dobila prve pohvale i čestitke.

Njen nastup na ZMBT 6 Top 200 Show programu Hayat TV Sarajevo oduševio je mnoštvo gledatelja, a pozitivne kritike žirija daju naslutiti uspješnu karijeru ove mlade Odžačanke.

Nama ne preostaje ništa drugo nego Ani poželjeti da svoj talenat razvija započetim trudom i umijećem kojeg je pokazala. Dar koji joj je Bog poklonio uzdiže je bez sumnje iznad prosječnosti, dapače, specifična boja i razina njenog glasa naći će svoje pravo ostvarenje tamo gdje se traži, priznaje i iznad svega cijeni ono što nadilazi pompozni sjaj i prolaznost prividnog blještavila zvijezda koje brzo zasjaju i još brže ugasnu.

Za Posavinu.org piše Mišo Perak