D. Svilaj
Typography

sava vijenci hvoOPĆINA ODŽAK
OPĆINSKO VIJEĆE ODŽAK

Dana 5. studenog 2013.

Obilježena dvadeseta obljetnica stradanja branitelja 102. odžačke brigade na rijeci Savi


Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen obilježju u Donjem Svilaju danas je dostojanstveno obilježena dvadeseta obljetnica stradanja pripadnika 102. odžačke brigade u akciji prelaska rijeke Save s prostora RH na prostor općine Odžak 05.11.1993. god.

Pored predstavnika Udruga proisteklih iz Domovinskog rata i obitelji stradalih branitelja, ovogodišnjem sjećanju na tragediju pogibije jedanaestorice pripadnika 102. odžačke brigade nazočila su izaslanstva općine Odžak, Općinskog vijeća Odžak, Županije Posavske i političkih stranaka.

U ime Općinskog vijeća Odžak vijenac je položio predsjedatelj Vijeća, gospodin Pero Radić, u pratnji svog zamjenika, gospodina Mirsada Ahmetovića i gospodina Ilije Blaževića, vijećnika Općinskog vijeća Odžak.

Prilikom odavanja dubokog poštovanja poginulim braniteljima, gospodin Radić je u svom govoru kazao:

"Poštovane obitelji poginulih branitelja, dragi sugrađani, sve vas pozdravljam na ovom mjestu žrtve i ljubavi!

Spremnost na žrtvu ovih hrabrih ljudi trajno nas obvezuje na poštivanje svega onoga što su bili spremni učiniti da bi se svi mi mogli vratiti u svoj voljeni Odžak.

Među njima bilo je i Hrvata i Bošnjaka, i sve ih je vodila ista želja, pod svaku cijenu probiti se puškama i bajonetama kroz minska polja i neprijateljske rovove do našeg okupiranog ognjišta, do naše rodne grude.
Pravac njihovog proboja bio je usmjeren vraćanju života u našu Općinu, vraćanju nade da ćemo opet biti svoj na svome i da nećemo živjeti u tuđini.

Međutim, danas stojeći na ovom mjestu s pravom se pitamo: Je li njihova žrtva bila uzaludna!? Što se danas dogodilo s našom rodnom grudom pa se opet rijeke golobradih mladića grčevito probijaju preko rijeke Save, samo ovaj puta u obrnutom smjeru - bježeći trajno s ovih prostora i ostavljajući zauvijek svoj rodni kraj, tražeći bilo kakvu priliku za život što dalje od svoje rodne Posavine.

Prije dvadeset godina mnogi od nas bili su djeca, a danas smo odrasli ljudi, odvažni i spremni za ostvarivanje ciljeva za koje su se borili naši očevi.
Stoga ako prešutimo motiv njihove žrtve ubit ćemo ih još jedanput. Tko od nas ima pravo preuzeti na sebe tu krivnju!?

Zato, s ovoga mjesta prolivene krvi, mjesta žrtve i ljubavi na kojem su položeni životi za sve nas, upućujem poruku, osobito za sve nas koji obnašamo važne dužnosti na svim razinama vlasti. Krajnje je vrijeme da se suočimo sa trenutnom situacijom u kojoj se nalazi puk ove rodne grude, da se probudimo iz pospanosti i učmalosti u koju nas je dovela naivnost, sebičnost i osobne ambicije naših predvoditelja kroz protekle godine.

Napokon je vrijeme da zbijemo vlastite redove kao i naši branitelji i učinimo ono što trebamo činiti.

Ako želimo sačuvati život na našim ognjištima za koji su toliki mučenici položili živote u bližoj i daljoj prošlosti, predvoditelji naroda se moraju ostaviti spletkarenja i dati svoj doprinos stvarnom opstanku života za koji su naši branitelji pali.


NJIMA MRTVIMA BUDIMO ŽIVI SPOMENIK !"


    Predsjedavajući OV                                Zamjenik predsjedavajućeg OV
         Pero Radić                                                     Mirsad Ahmetović