D. Svilaj
Typography

Župa Svilaj u doborskom dekanatu proslavila je 12. rujna svoga nebeskog zaštitnika Ime Marijino. Središnjim misnim slavljem uz koncelebraciju petnaestak svećenika i redovnika koje je predvodio fra Velimir Bavrka, župnik u Gornjoj Dubici. Glavnoj proslavi prethodila je trodnevnica: prvi dan vlč. Ivan Ravlić, drugi dan fra Bono Kovačević i treći dan fra Mirko Filipović.

Na sam dan proslave na pučkoj sv. misi pjevali su pjevači iz Sl. Broda. Okupljene vjernike uvodno je pozdravio fra Pero Oršolić, svilajski župnik, zahvalivši vjernicima što su se okupili u tako lijepom broju, na proslavi blagdana Imena Marijina, a bilo ih je sve skupa oko 400 vjernika. Svetu misu uzveličale su i osobe u narodnoj nošnji. 

Propovjednik fra Velimir istaknuo je omalovažavanje Imena Marijina, grijesima koje činimo, a ne kajemo se dovoljno, a i savjest nam često ne prigovara, „Marijino ime je ime veličine, grijehom smo opčinjeni pa često to i ne primjećujemo. To je ime utjehe, nade i nježnosti.

To je ujedno i ime gorkosti, jer je s Isusom dijelila sve gorčine zemaljskog života. U svim tim teškoćama, ovozemaljskog života, Marijino ime smiruje oluje duše, donosi mir, vedrinu i pomoć. Kao što se mornar obraduje kad u noći ugleda, za vrijeme oluje, na obzorju zvijezdu, tako svaki od nas u duševnoj i tjelesnoj teškoći nalazi pomoć i utjehu kad si podsvijesti Marijino ime“, naglasio je propovjednik. Nastavio je „kao što je disanje znak života, tako je zazivanje Marijina imena da je naša duša duhovno živa. Sveci su u svojem zemaljskom životu često izgovarali ime Marijino, a posebno na času smrti.

Neka i na našim usnama u smrtnom času bude ime Isusovo i Marijino, ta će imena za nas značiti da ćemo doći jednom u raj, u beskrajnu sreću“, završio je fra Velimir.
Po završetku misnog slavlja, zaigrali se malo kolo i zapjevalo, a svećenici su nastavili zajedničko druženje s pjevačima iz Sl. Broda u župnom uredu u dvorani za objedovanje.

Ivan Ravlić, župnik u Pos. Mahali
i upr. župe u Brusnici

{jathumbnail off}