27
Thu, Feb
13 New Articles

D. Svilaj
Typography

Međudržavni most između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske kod Svilaja (općina Odžak) povijesni je trenutak u izgradnji cestovne infrastrukture u BiH, ali i investicija koju su Odžačani već nekoliko godina željno iščekivali kao projekt koji bi trebao dati toliko potreban impuls gospodarstvu te posavske općine.

Most će povezati lijevu i desnu obalu Save, dvije države, Bosnu i Hercegovinu i Republiku Hrvatsku, te time poboljšati cestovnu povezanost BiH i Republike Hrvatske. Dugačak je 660 metara, vrijedan 22,3 milijuna eura, a troškove će podijeliti Republika Hrvatska i BiH uvelike se oslanjajući na Europsku uniju.

most svilaj

Značaj mosta

Značaj tog infrastrukturnog objekta nemjerljiv je i zbog činjenice da se BiH nalazi na mreži EU koridora zapravo predstavlja jedan od najvažnijih infrastrukturnih objekata na trasi paneuropskog koridora Vc od Budimpešte, preko Osijeka, do Ploča, te je preduvjet za bolju regionalnu povezanost.

Most izravno povezuje različite regije i krajeve Europe, čime se Bosna i Hercegovina kvalitetno integrira u EU tokove.

Koliko taj bh. projekt dolazi u pravo vrijeme, samo je potvrdila nedavna odluka Vijeća Europske unije nakon zasjedanja u Bruxellesu davanjem “zelenog svjetla” Bosni i Hercegovini za odobravanje statusa predkandidata za članstvo u Europskoj uniji.

Mostovi su oduvijek bili simboli povezivanja država i naroda, a ovoga puta to je i doprinos protoku ljudi, roba i kapitala. Od gradnje mosta kod Donjeg Svilaja očekuje se najveći doprinos u segmentu gospodarskog razvitka tog posavskog kraja s obje strane rijeke Save.

Kako aktualan odlazak iz zemlje nije zaobišao ni to područje, očekivanja su od mosta da doprinese ostanku kako u Bosanskoj tako i Slavonskoj Posavini.

- Izgradnja mosta otvorit će perspektivu čitavoj Posavskoj županiji, osobito općini Odžak koja se ovim projektom pretvara u “vrata Bosne”, naglašeno je tijekom nedavnog polaganja kamena temeljca u Donjem Svilaju, čime su i službeno započeti radovi.

Most “prozor” u svijet

Gospodarstvenici odžačkog područja gradnjom mosta očekuju veliki pomak u poslovanju tvrtki s tog posavskog područja.

Nade su im usmjerene da će, po završetku objekta i nakon izgradnje mosta, domaće tvrtke pronaći svoje mjesto u pograničnoj zoni toga područja, čime bi se uklopile u gospodarske djelatnosti koje će se odvijati između Republike Hrvfatske i Bosne i Hercegovine. A koliko su duga nadanja Odžačana da će mostom nadomak Odžaka konačno premostiti rijeku Savu, zorno nam je potvrdio poljoprivrednik Jozo Kopačević koji je istaknuo:

- Ovaj most preko rijeke Save čekam od svoje 17. godine, a sad imam 76.

Za sve nas to znači izlazak u svijet, najkraću poveznicu s Republikom Hrvatskom, Europom i cijelim svijetom.

Nismo više slijepa ulica, sad ćemo valjda “progledati”.

Za Posavinu.org piše Nada Koturić