D. Svilaj
Typography

patron svilajŽupa Svilaj proslavila je Ime Marijino, svečanom sv. misom u 11 sati u petak 12.rujna tekuće godine. Misnom slavlju predsjedao je fra Filip Karadža, koji službu obnaša u Kotorskoj biskupiji u gradu Kotoru, u koncelebraciji s devetnaest svećenika u nazočnosti oko 380 vjernika.

Pod misom pjevao je domaći mješoviti župni zbor pod vodstvom fra Velimira Bavrke, župnika u G. Dubici. Uobičajeno sve je na početku pozdravio domaćin fra Petar Andrijanić, župnik. Propovjednik Karadža u propovijedi je govorio o Ekonomiji spasenja u kojoj je jedno od glavnih imena Marija.

Marijina veličina nije samo u njoj, nego je njezina veličina u odnosu na Boga naglasivši: „Marijina vjera je jača od vjere današnjih intelektualaca, koji često sumnjaju u svoju vjeru. Marija je sviju sumnju pobjeđivala jakom vjerom. Njezino komuniciranje s Bogom bilo je uvijek „da“ za razliku od prve žene Eve koja je Bogu rekla „ne“.

U Marijinoj školi uči se kako nadvladati naše vandalizme, slabosti i zle sklonosti. To ćemo uspjeti ako sve prebiremo u svojem srcu, poput Marije. Vjera je suočenje sa svojim Bogom i svojom savješću. Vjera nije trenutni stav, već stalni rast u Bogu. Čovjek je stvoren na sliku Božju i stoga ima Božje osobine u sebi koje treba iz dana u dan usavršavati i njegovati. Marija nije vjernica za sebe, već za Crkvu, za nas, koja je u stalnoj brizi za nas i naše potrebe.

Spasenje dolazi po zajednici i nikako bez zajednice, a u svemu tome Marija nam je primjer na putu u pohode Elizabeti u Gorje“ završio je propovjednik. Župa je još u gradnji na završetka župne crkve Imena Marijina, kao o razmišljanju nastavka radova na župnoj kući oko koje ima još puno učiniti. No, s Božjom pomoći, voljom naroda i agilnim župnikom sve će se privesti kraju.

Ivan Ravlić, župnik u Pos. Mahali

{jathumbnail off}