Domaljevac
Typography

gospodarski sajam domaljevac 2021 1

DOMALJEVAC-Udruga gradjana „Osmjeh“ koju vodi poduzetna i uvijek inovativna Sandra Đukić donijela je u Domaljevac brojne osmjehe svih sudionika „Ljetnog gospodarskog sajma malih proizvođača, pojedinaca i udruga simboličnog imena „Rastimo zajedno“.Koliko je malo potrebno da se učine veliki pomaci u prezentaciji svega onoga što odlično rade male tvrtke u okviru obiteljskog biznisa, pojedinci pa i udruge, upravo se pokazalo takvim sajmom na kojem su se predstavili: obrt „Duo“ sa korparskom proizvodnjom,  Mladen Vlahović predstavio je atraktivne stolarske proizvode , OPG Lucić, Željko i Slavica uljepšavaju svojim cvijećem  Domaljevac ali i okolicu, a Anabela Franjić  predstavila se sa svojim salonom “Magic By Belala“. Sudjelovala je i Udruga „Cvijet“, a  Udruga „Vez“ sajam je uljepšala ručno izrađenim posavskim nošnjama kojima njeguju izvornu folklornu tradiciju svojega kraja. Predstavljena je i lepeza prirodnih unikatinih sapuna „Green Willow“,  a OPG Špionjak vatrene posavske proizvode posebnih vrsta rakije. Sve je pratio zabavni program.

                                                               Obrti potencijal Domaljevca

- Krenuli samo kao neformalna skupina građana jer nam je namjera bila pomagati svojim sumještanima u potrebi, ali i drugima kao za potresom pogođena područja, no kako se ipak teško organizirati kao grupa građana osnovali smo udrugu. Ovoga puta cilj nam je bio predstaviti male proizvođače, obrtnike i pojedince sa područja općine Domaljevac Šamac. Želimo pokazati kako je ovdje u Domaljevcu lijepo živjeti, i nije pogrešna odluka ostanak u rodnom kraju. Pokazujemo da možemo sami organizirati kvalitetne sadržaje. Drugi dio sajma bio je u znaku zabavnog programa za djecu. Željeli smo donijeti osmjehe i djeci koje je neminovno ova korona pogodila pa smo im doveli mađioničara i klauna, recitirane su i dječje pjesme, a kroz sve uvijek imamo i inkluziju prema osobama sa poteškoćama kako bi bili ravnopravni dio naše zajednice, kazala nam je Sandra.

                                                                        Više poticaja

Obilazeći sajam upoznajemo Mladena Vlahovića,  mladog inženjera građevine koji je predstavio svoju proizvodnju neobičnih i atraktivnih stolova koje izrađuje u kombinaciji drveta i smole. -Ovo je obiteljski biznis u  kojem sudjeluje cijela obitelj, no još uvijek je proizvodnja u garaži. Tržište nam je Austrija gdje boravim i Njemačka. Obučio sam oca i brata i oni sada to rade bez problema u Domaljevcu. Nedostaju poticaji, tada bi više ložiti u mašine i prostor i sve bi išlo još više i bolje, tvrdi Mladen. Za tržište ne brinu u OPG Špionjak. Proizvode u Posavini popularnu rakiju i to svih vrsta na 20 dunuma šljivika i 5.000 stabala.-Proizvodim rakiju medovicu, jabukovaču i dunjovaču koju je jako teško proizvesti, te razne likere.  Sve za sada uglavnom ode na poklone, kaže Marijan Špionjak. Na sajmu nisu izostali ni sportaši koji su na sportskom štandu predstavili ponos Posavine i Domaljevca, klubove odbojkaša i nogometaša, HOK Domaljevac i HNK Mladost Domaljevac.