Domaljevac
Typography

Na inicijativu predsjednika Vlade Županije Posavske Marijana Klaića Vlada Županije Posavske jučer (17.05.) održala je u dvorani Skupštine Županije Posavske u Domaljevcu okrugli stol pod imenom „Posavina dvije godine nakon poplava“ kojim je željela podsjetili na tu prirodnu nesreću i razmjere šteta, javnosti predočili što je urađeno i što se planira, te zahvaliti na pomoći u tim teškim trenucima. Uz brojne visoke goste skupu su nazočili uz ostale: dr. Dragan Čović  član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ BiH, Sezin Sinanglu rezidentna koordinatorica UNDP, predstavnici veleposlanstava Europskih zemalja u BiH čiji su timovi pomagali poplavljenoj Posavini,  Mijo Krešić zamjenik ministra sigurnosti u Vijeću ministara BiH, predstavnici federalnih ministarstava te predstavnici županijskih i općinskih institucija i vojske.

Gosti i svi nazočni na skupu su se najprije kroz kratak film podsjetili na dramatične trenutke poplava u Županiji Posavskoj, a potom je skup pozdravio u ime domaćina predsjednik Vlade Županije Posavske Marijan Klaić, te izrazio svoju zahvalnost gostima koji su se odazvali pozivu  da se na okruglom stolu „Posavina dvije godine nakon poplava ” kroz govor i sliku prisjete katastrofalne elementarne nepogode koja je u Županiji Posavskoj napravila štete koja se procjenjuje na 189 milijuna KM jer je vodom prekrila 74 % teritorija tri posavske općine.

Podsjetio je na teške trenutke borbe sa nabujalom rijekom, trenucima koji su se mjerili milimetrima rasta pomahnitalih rijeka i nadljudskim naporima da se spasu životi, podsjetio je na evakuaciju stanovništva, njihovo zbrinjavanje u kolektivne centre, a potom obnovu domova i uništene infrastrukture.

 

 

Ukupno je poplavljeno 6100 stambenih objekata. Plavni vodni val zadržao se 22 dana i time značajno uvećala ionako ogromne štete. Utrošeno je oko 800.000 metara kubnih materijala za punjenje vreća.

Spasilački timovi evakuirali su 1634 osobe, a međunarodni timovi prepumpali su oko 8 milijuna kubnih metara vode. Nakon poplava rekonstruirano je 6,2 km savskog nasipa i 12 km ljetnog nasipa koji štite 750 ha plodnog poljoprivrednog zemljišta. Ovo su samo neki od podataka koji zorno pokazuju veličinu katastrofe ali i borbe posavaca i brojnih domaćih i međunarodnih prijatelja sa prirodnom nesrećom- svibanjskom poplavom, kazao je premijer Klaić.

okrugli sto

Treba istaknuti da su u realizaciji projekata i programa oporavka od poplava korištena sredstva donirana od zemalja EU, sredstva Vlade FBiH, sredstva Vlade Županije Posavske,  sredstva USAID-a, Federalnog fonda za pomoć nastradalima u poplavama, Vlade države Kuvajt , Švicarskog crvenog križa, Karitasa, Vrhbosnaske biskupije, Unicefa,  te donacije ostalih  institucija, organizacija, grupa građana i pojedinaca.

U sanaciju šteta nastalih u poplavama na prostoru Županije Posavske uloženo je oko 30 milijuna KM, a na implementaciji navedenih programa na prostoru Županije Posavske najviše se istaknule Agencije za implementaciju  UNDP, IOM, CRS, naveo je Marijan Klaić i dodao da se okrugli stol održava u vrijeme kada težište svojih aktivnosti premještaju sa saniranja posljedica poplava na  razvoj gospodarstva i rješavanje drugih pitanja od životne važnosti za žitelje Posavine.

Biranim riječima skupu se obratio i član predsjedništva BiH i predsjednik HDZ BiH dr. Dragan Čović i dao potporu projektima obnove poplavljene Posavine. Zahvalio je svima koji su pomogli, ljudima iz međunarodnih institucija koje djeluju u BiH, prijateljima iz svijeta koji su na praktičan način, ne razmišljajući tko je tko u BiH, pružili ruku i uvjeren je da je to promijenilo razmišljanje o BiH, te načinu života i njenoj izgradnji.

okrugli sto1

-Svi ste dali poseban doprinos da se zaliječe rane i da danas ipak možemo gledati s više optimizma na život u našoj Posavini. Prije svega zahvala svim ljudima koji su pokazali veliko srce da smo izbjegli ljudska stradanja. Dvije godine nakon poplava, možemo biti zahvalni svima koji su na human način djelovali i onima iz čitavog svijeta koji su bili do kraja solidarni, a naravno i unutar same BiH i naših prvih susjeda, da su pružili ruku ljudima posavskog kraja. Ako sve vežemo za sliv rijeke Save, poplava je zahvatila Republiku Hrvatsku i Republiku Srbiju i da nismo bili svi povezani, vjerojatni bi posljedice prirodne katastrofe bile mnogo izraženije, kazao je dr.Dragan Čović i nastavio.

-Danas želim da vas potaknem da napravimo analizu što je učinio svatko iz svog kuta. Bez obzira što smo to proglasili tisućljetnim valom ili katastrofom, moje pitanje je može li nam se to dogoditi za godinu ili za dvije i da li bi nešto bolje prošli u Domaljevcu, Orašju, Šamcu i bilo kojem drugom dijelu u BiH koji je imao slične posljedice, ne samo od plimnog vala, nego i klizišta kad idemo od Tuzle prema Brčkom, ili od Doboja prema Savi? Da li smo danas nešto organiziraniji, odgovorniji i obučeniji da na kvalitetan način odgovorimo takvim iskušenjima i da li smo iz svega izvukli pouke, upitao se Čović i potaknuo da upravo ovakvim godišnjim skupovima Posavina treba glasno otvoriti ta pitanja na datum kada je i sama osjetila moć prirode.

okrugli sto2

U nastavku svojeg izlaganja dr.Dragan Čović je poručio premijeru Vlade ŽP da svake godine organizira sličan okrugli stol da bi se podsjetili da sve nije prošlo i da se zajednički sagleda kako napraviti kvalitetniji i sadržajniji život u Posavini. -Unutar predsjedništva BiH bar jednom godišnje treba organizirati slična promišljanja kako bi uveli segment odgovornosti unutar BiH prema sličnim događanjima. Jednostavno to nemojte nikad zaboraviti i nađite načina kako to trajno obilježiti u samoj Posavini, jer 2014.godina ima svoje posebno mjesto, zaključio je dr.Dragan Čović član Predsjedništva BiH.

Preuzeto sa: Službene stranice ŽP