Domaljevac
Typography

Evo čitam na fejsu kako me gđa. Lucija Matić i njezin HDZ nazivaju vodenim stvorenjem: ribom usmrđene glave i hobotnicom. U ono vrijeme jesam u čizmama i sav „miomirisan“ od one ustajale vode odao i po Posavini i po Sarajevu i pred ovozemaljskim i međunarodnim čimbenicima vapio: „Ne zaboravite Posavinu, dođite i pomozite našem poplavljenom narodu!“.

Došli su. Potpisao sam protokole i ugovore s Europskom Unijom, Razvojnim programom UN-a, agencijom Biskupske konferencije Sjedinjenih Američkih Država, Crvenim križevima i polumjesecima, županijskim premijerom, federalnim fondovima i svima koji su se odazvali na vapaje našeg naroda. I obnovili su dječji vrtić, dom zdravlja, škole, športske dvorane, mrtvačnicu, centar za starenje, izgradili putove, nasipe, obnavljali i gradili kuće, dijelili plastenike, sjemena, gnojiva, davali mehanizaciju, novac i vjerujte, nemam pojma šta sve ne.
 
Kako su na osnovu toga pojedinci radili i provodili programe, sada je očito. Svi smo razočarani kada vidimo kako se gledala iskoristiti situacija. Ne samo ovo aktualno u Crvenom križu, nego i od pojedinaca u općini, mjesnim zajednicama itd. I tu se svi trebamo složiti da što ne valja- ne valja.

Ali, ovo što bi sad htjela postići gđa. Lucija Matić i njezin HDZ, malo gubi kompas i logiku. Doduše, osobno sam oguglao na njihove konstrukcije i dekonstrukcije kojima su mi podvaljivali pa me tako i ove zadnje vezano za crveni križ ne tangiraju. Zapravo, para uši i bode oči njezina žalopojka o tome „tko je glavni i odgovorni, tko to vedri i oblači“. Taj žalopoj zapravo govori o frustraciji što to nije ona ili gosp. Slavko Matić i svi oni koji su sa mnom „čelom u čelo“ padali na zemlju.

zeljko josic3

Svoju sam načelničku štafetu predao 2014. godine. Iskreno, ne nedostaje mi niti želim biti niti jesam „u sjeni“ niti „vedrim nit oblačim“. Dok sam načelnikovao, tjerao sam i na suze i znoj, i na red i na rad, pa je HDZ BiH šizio. A narod vikao: samo šibaj, deri!
Sad kad se bavim federalnom problematikom, oni opet šize na mene. Sad kad im njihovi kadrovi u crvenom križu naprave problem i razbucanku u HDZ BiH, oni opet šize na mene. Ma ljudi moji, nisam ja toliko pametan da bih im na tako elegantan način zavrnio kao što su sada zavrnili sami sebi. I za to ne razumijem da svaki puta kada ovdje u Domaljevcu ne ide onako kako su to zamislili domaći HaDeZe-jci, istresaju svoje frustracije na mene.

Rekoh, naviko sam. To me ne pogađa. Ono što me pogađa jest ovo:
Izuzetno mi je stalo da barem ono što nas je ovdje ostalo živi iole normalno. Zabrinut sam da će dok je ovakve lokalne politike kako ju formulira i vodi Lucija Matić i njezin HDZ to teško biti izvedivo.

zeljko josic4

Zato bih poručio ovim mladim ljudima koji su se prihvatili nezahvalnog posla vođenja poslova u općini: „Bolji ste od stare garde. Ne dajte da vas politika i položaj uprljaju. Ali, propuste koje ste pravili, morate ispraviti. Pomažite narodu, ne sebi! Donosite narodu i zajednici! Ne grabite sebi i svojima, to je odlika stare garde. To im narod ne zaboravlja.“

Željko Josić