Domaljevac
Typography

Domaljevačka tkanica, 23. po redu smotra izvornog folklora ponovo je zablistala u punom sjaju i pokazala koliko u Posavini sa ljubavlju njeguju folklornu baštinu kao važnu značajku svojega identiteta.

HKUD Mladost Domaljevac ugostilo je društva iz Kiseljaka, Bijele, Tuzle (Husino) i Žepča. Tkanicu predstavljamo ovoga puta kroz nekoliko zasebnih, a opet vrlo povezanih priča, jer govore da za ljubav prema izvornoj folklornoj baštini u Posavini nema dobne granice. Mladi i stari u jednom kolu. Zablistali su u tradicijskoj posavskoj rubini i oni najmlađi, kao jednoipolgodišnja djevojčica iz Bijele, ali i 96. g. baka iz Novog sela, stigla uz pomagala za hodanje ali u svečanoj posavskoj nošnji. 

                                                               Izvorno s ljubavlju

Predsjednik i koreograf HKUD-a Mladost Domaljevac, Anto Đukić također oslikava zorno recept uspješnosti manifestacije jer mladić svoje slobodno vrijeme, nakon obaveza studenta kriminalistike u Mostaru, posvećuje folkloru. - Organizirano smotru izvornog narodnog stvaralaštva sa radošću jer volimo tradiciju. Nas 40-tak okupljamo se u folklornoj sekciji, promičemo kulturu posavskoga kraja i koreografijama koje osmišljavam nastojimo oživjeti naše stare običaje. Još uvijek ima mladih koji to vole, a okupljamo i starije članove od kojih učimo i prenosimo tradiciju s koljena na koljeno, kaže Anto. Pozornost je na večeri folklora privlačila i baka Manda Nedić iz Novog Sela. Nije željela propustiti feštu.-Ja sama živim, povratnica sam i pjesma mi je kao hrana, kaže nam baka Manda. - Ovo je super baka naše župe Hrvatska Tišina i nijedna fešta ne protekne bez njene pjesme, dodaju rođake Janja i Mira.

                                                               Koncert duhovne glazbe

Među kulturnim događajima za isticanje je i koncert duhovne glazbe. Započeo je blagoslovom skupa fra Marinka Živkovića, te duhovnim notama Mateja Galića i evangelizacijsko molitvene zajednice Jeshua i Doma molitve Slavonski Brod. Zajednički su uspjeli animirati domaljevčane na radost zajedničke molitve u pjesmi. Želja im je, poručili su, doprinijeti i služiti crkvi. Za radost duhovnog sadržaja najviše se potrudi tri poduzetnih domaljevčanki, Sandra Đukić predsjednica udruge „Osmjeh“ te Mirjana Koturić i Željka Ivić. 

Buket od tri Ružice ( Josić, Koturić I Matić ) također su svojim angažiranjem doprinijele uspješnosti koncerta duhovne glazbe u Domaljevcu.

Anto Djukić HKUD Mladost Domaljevac

domaljevac 07 2021 1
domaljevac 07 2021 2