15
Wed, Jul
10 New Articles

Domaljevac
Typography

Biskup dr.Pero Sudar podijelio sakrament svete Krizme za 12 mladih u župi Domaljevac

„Volite ovu zemlju i nemojte se odricati plodne i pitome Posavine“

Nada Koturić

U župnoj crkvi Sv. Ane u Domaljevcu pomoćni biskup Vrhbosanski msgr.dr.Pero Sudar
podijelio je sakrament svete Krizme, koji je svetu misu prikazao, u prvom redu za krizmanike, moleći Boga da se prepuste Duhu svetom da ih kroz život vodi i nadahnjuje. Gvardijan toliškog samostana fra Mario Jurić, župnik fra Blaž Marković i fra Pero Baotić, bivši župnik te posavske župe, uz ostale koncelebrirali su u misnome slavlju.

Krizmanici Domaljevc 4

Krizma u Domaljevcu bila je posebna jer su sve krizmanice nosile tradicijske posavske nošnje tako da su i na simboličan način pokazali u toj posavskoj župi koliko pozornosti poklanjaju tradicijskoj folklornoj baštini svojega kraja.
Posavina je plodna lijepa i pitoma


–Molio sam i za vas roditelje, kumove i sve vjernike ove župe koja prolazi kroz brojna iskušenja. Posavina je plodna, lijepa i pitoma, a narod je napušta! Grijeh je ostavljati Posavinu koju nam je Bog dao, koja je othranila nas i naše pradjedove, a oni ju sačuvali u krvlju i znoju, kazao je biskup dr.Pero Sudar, te naglasio; -Ovdje ima i kruha i duha i ne može biti sretan narod koji bježi sa svoga i misli da će u tuđini biti sretniji. Zato, volite ovu zemlju, pa makar i ne mogli živjeti na njoj. Nemojte se odricati svoje djedovine!! Uvijek kažem „Divim se onima koji ostaju, a ne osuđujem one koji odlaze“, zato neka nas Božji blagoslov Duha svetoga ohrabri i vodi životnim putovima da budemo vjerni onome što nam je Bog dao.


U ime krizmanika i cijele župne zajednice biskupa je pozdravio Dario Kopić a prigodan dar uručili su mu krizmanici Jelena Anđić i Mato Matić.-Vjerujemo da će preko Vaših ruku Bog Otac po Isusu Kristu izliti i na nas Duha Svetoga sa njegovih 7 darova. U potvrdi potvrđujemo našu vjeru te je nastavljamo kroz život slaviti i veličati. Mi se nalazimo na početku našega životnog puta i pred mnogobrojnim smo pitanjima na koja uz pomoć roditelja, župljana, nastavnika i profesora, svećenika i Vas biskupa moramo pronaći odgovore. Stoga Vas molimo pomozite da naše odluke budu prave i u skladu s Crkvom i njenim zapovijedima. Neka ovaj naš susret u svetoj misi i sakramentu Potvrde bude vanjski znak našeg zajedništva, kršćanske zrelosti i punoljetnosti u vjeri, kazao je krizmanik Dario Kopić pozdravljajući biskupa Peru Sudara u župnoj crkvi Sv. Ane u Domaljevcu.
12 krizmanika

Krizmanici Domaljevc 2
-Dobivanjem sakramenta Potvrde 12 mladih župljana u našoj župi postali su duhovno i kršćanski punoljetni, a naša župa bogatija za 12 mladih koji će slijediti poticaje Božjeg duha. Unijeli su novu duhovnu snagu u našu župu i svi skupa smo dionici njihova slavlja, istaknuo je župnik fra Blaž Marković na završetku svete mise u župi Svete Ane u Domaljevcu.

Krizmanici Domaljevc 3