Donja Trammošnica
Typography

crkva tramosnica donjaU Donjoj Tramošnici proslavljen je nebeski zaštitnik župe sv. Ivan Krstitelj u srijedu 24. lipnja tekuće godine. Po lijepom, ne baš tako vrućem vremenu, okupilo se oko 550 vjernika a liturgijskom slavlju predsjedao je dr. fra Ivan Šarčević, OFM, gvardijan u Franjevačkom samostanu na Bistriku  i profesor na  Franjevačkoj teologiji u Sarajevu u Nedžarićima.

U koncelebraciji bilo je 25 svećenika i redovnika. Liturgijsko pjevanje animirala je gđa Ljilja Oršolić sa pjevačima u župi. Sve je pozdravio fra Jozo Puškarić, domaći župnik: sve svećenike, redovnike, redovnice, hodočasnike iz župe Lukavac odakle je došao puno autobus, svoje župljane i druge hodočasnike.
 
Propovjednik fra Ivan Šarčević naglasio je da čudesno rođenje i dolazak sv. Ivana na ovaj svijet, nije ništa drugo nego znak da je Božja ruka bila nad ovim djetetom. To vođenje Božjom rukom zar se nije očitovalo i ne očituje u svakidašnjem našem životu. Zar nas nije Božja ruka vodila u ratu, pa smo ostali na životu i nastavo je: „znali smo i znamo, međutim posumnjati u Božju ruku voditeljicu jer je ona često tako nevidljiva. Išli smo za drugim rukama, drugim putovima, nekim svojim stazama. Često i bez razmišljanja i zlim putovima. I pred nama je koliko god godina imali, još uvijek važno pitanje što će biti od nas.

Kako ćemo provesti ostatak života, koje je naše poslanje. Ivan nam u tome može biti uzor i pokazatelj. Tri su osnovne oznake u ispunjenju njegova dosljedna puta s Bogom. Ivan je pokornik, prorok i preteča Gospodinov“ rekao je propovjednik.

 Pokorom se  pripremao u pustinji za djelovanje. U samoći s Bogom samo se mogu velika djela ostvariti. On je i prorok u prvom redu istine, i svakome govori u lice, što ga ide i ukazuje na manjkavosti čovjeka i čovječanstva. A kao preteča želi nadići svoje „ja“ i pobijediti svoj egoizam, ističući drugoga u ovome slučaju Gospodina Isusa.


I na kraju fra Ivan je istaknuo: „Ivanov je život alternativa nama suvremenim ljudima, nezajažljivim i podivljalim ljudima u silnim materijalnim prohtjevima. On je alternativa svima nama koji se zatvaramo u svoju sebičnost i strašimo se da nas netko ne bi iskoristio, koji lako ne izlazimo iz svojega licemjerja. Ivan nas poziva da govorimo istinu, da se zalažemo za socijalnu pravdu, da napustimo dvolično ponašanje i da se izgrađujemo kao ljudi i vjernici“. Završio je fra Ivan.

Župa ima izgrađene sve crkvene objekte i župnu kuću. Broji oko 110 stalno nastanjenih obitelji u kojima živi oko 225 vjernika. Ako je volja Božja i po zagovoru sv. Ivana Krstitelja uvijek se može ovakvo stanje popraviti na bolje.

Ivan Ravlić, župnik u Pos. Mahali{jathumbnail off}