Dr.sc.Ivo Balukčić
Typography

odzak pouka povijestiKOLOKVIJ O HRVATSKIM ŽRTVAMA I MUČENICIMADRUGOG SVJETSKOG RATA U VRHBOSANSKOJ NADBISKUPIJI
Odžak, 15-16. svibnja 2012.


U sklopu XV. dana sjećanja na žrtve Drugog svjetskog rata i poraća u odžačko - modričkom kraju u Odžaku će se 15. i 16. svibnja 2012. održati  Kolokvij pod nazivom: "Hrvatske žrtve i mučenici Drugog svjetskog rata u Vrhbosanskoj nadbiskupiji". Na ovaj Kolokvij Vinko kardinal Puljić, vrhbosanski nadbiskup pozvao je dekane vrhbosanske nadbiskupije te predstavnike redovničkih zajednica iz nadbiskupije sa ciljem da se nastavi rad na prikupljanju podataka o hrvatskim žrtvama u Drugom svjetskom ratu i poraću osobito među vjernicima laicima. Na Kolokviju će govoriti mons. dr. Mile Bogović, kao predsjednik Komisije za Hrvatski martirologij HBK i BK BiH te prof. dr. Jure Krišto, predstojnik Studija povijesti na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu. Potom bi dekani te predstavnici redovničkih zajednica kratko izvijestili o tome što je učinjeno u popisivanju žrtava iz Drugog svjetskog rata na području njihovih dekanata.

Drugog dana Kolokvija, 16. svibnja 2012. sudionici bi obišli neka od mjesta stradanja u odžačko-modričkom kraju te zajednički slavili Sv. Misu u "Burića štali" u Garevcu u 11 sati koju bi uz koncelebraciju biskupa Bogovića i dekana Vrhbosanske nadbiskupije te drugih svećenika predvodio kardinal Puljić. U svom dopisu dekanima nadbiskup Puljić ističe da ovim događajem želi obilježiti Dan žrtava rata i nasilja u Vrhbosanskoj nadbiskupiji. Predviđeni program Kolokvija je slijedeći

Utorak, 15. svibnja 2012. – Hotel Euro u Odžaku

14:30    Otvaranje Kolokvija
Pozdravi
Uzoriti Vinko kardinal Puljić, nadbiskup vrhbosanski  

Fra Lovro Gavran, provincijal Bosne Srebrene
Luka Jurić, općinski načelnik, Odžak

15:00    Izlaganja
Mons. dr. Mile Bogović,
predsjednik Komisije za hrvatski martirologij
Smisao i način čuvanja memorije mučeništva i mučenika
Dr.sc. Jure Krišto, Zagreb
Komunizam kao ideologija i politički program

16:00    Stanka za kavu

16:30    Kratka izvješća dekana o žrtvama i mučenicima

18:30    Fra Marijan Karaula, Sarajevo
Mučenici i žrtve u Franjevačkoj provinciji Bosna Srebrena
Č.s. Ozana Krajačić, Zagreb
Drinske mučenice

19:00    Rasprava i zaključci

20:00    Večera

Srijeda, 16. svibnja 2012.

Zajednički obilazak mjesta stradanja Hrvata odžačko-modričkog kraja:  Pećnik, Garevac, Sv. Misa u 11 sati, Posavska Mahala, Novo Selo- Balegovac, Gornja Dubica i Prud.

Za Posavinu.org piše dr.sc. Ivo Balukčić