Dr.sc.Ivo Balukčić
Typography

vrata korizmeOdžak, 27. veljače 2012. - Predavanjem mons. Ive Tomaševića, generalnog tajnika BK BiH na temu motuproprija Sv. Oca Benedikta XVI. "Vrata vjere" u subotu, 25. ožujka 2012. u župi Glavosjeka sv. Ivana Krstitelja u Odžaku započela je ovogodišnja korizmena duhovna obnova.

U svom izlaganju mons. Tomašević  predstavio je spomenuto papino pismo u kojem se govori o "Vratima vjere" koja uvode u život zajedništva s Bogom i dopuštaju ulaz u njegovu Crkvu i ta su vrata svima otvorena.

Predavač je kroz različite primjere govorio o spomenutom papinu pismu ali i o važnosti "Godine vjere" na razinu opće Crkve ali i drugih crkvenih zajednica i načinu kako tu "Godinu vjer"' možemo obilježiti. Svatko bi od nas vjernika trebao ozbiljno shvatiti važnost vjere koja bi trebala biti temelj našega cjelovitog života.

Nakon predavanja bilo je i konkretnih pitanja kako osnažiti svoju vjeru u današnje vrijeme gdje nas sve na neki način odvlači od ozbiljnog pristupa i življenja naše vjere. O vjeri mons. Tomašević govorio je i sutra dan u homilijama na nedjeljnim sv. misama.

Time su u ovoj župi započele i tematske korizmene propovjedi o vjeri u "Godini vjer"'. Istaknuvši da o vjeru treba produbljivati i snažiti je milošću Božjom, propovjednik je naglasio da je euharistijsko slavlje idealna prigoda za to. U Euharistiji mi se kajemo za svoje nevjernosti i propuste i s obzirom na vjeru, ali tu vjeru i snažimo slušanjem Božje riječi, obnavljajući Isusove riječi i geste s Posljednje večere, hraneći se u sv. pričesti njegovim tijelom i krvlju te zajedno ispovijedajući temeljne istine naše vjere a kroz zajedničku molitvu pred Gospodina iznosimo svoje potrebe.

Stoga bi obnova naše vjere, naglasio je propovjednik, trebala polaziti od redovitog sudjelovanja na nedjeljnoj Euharistiji, obiteljskoj molitvi, proučavanju naše vjere čitajući Sv. Pismo i Katekizam Katoličke Crkve i djela ljubavi prema potrebnima.


Za ovogodišnju korizmu župnik Ivo Balukčić priredio je i tiskao prigodne pisane promidžbene materijale: Knjižicu ''Vrata vjere'', motuprprprij Benedikta XVI, Malu zbirku molitava za učvršćenje vjere pod nazivom ''Umnoži nam vjeru Gospodine'' te program aktivnosti u župi kroz ovu korizmu pod naslovom ''Korizma u Godini vjere''.


Slijedeće predavanje pod naslovom ''Tko su svjedoci vjere?'' imat će u subotu, 3. ožujka 2012. u 18 :00 sati u  Župskom pastoralnom centru u Odžaku imat će dr. sc. Slavko Slišković, dominikanac iz Zagreba.

Za Posavinu.org piše dr.sc. Ivo Balukčić