Dr.sc.Ivo Balukčić
Typography

sjecanje na 11 poginulih 2 3U župnoj crkvi Glavosjeka sv. Ivana Krstitelja u Odžaku u nedjelju 6. studenoga 2011.slavljena je Sv. Misa za 11 poginulih branitelje 102 brigade HVO-a. Odžački kraj srpske postrojbe su zauzele u sedmom mjesecu 1992. godine.

Oslobađanje odžačkog kraja pokušala je izvesti 102 HVO brigada prelaskom rijeke Save kod Svilaja  5. studenoga 1993. godine.

Tada su poginuli: Marko Jurkić, Vjekoslav Grebenarević, Ilija Majić-Garac, Darko Stažić, Bono i Mladen Jelušić, Marinko Ambrožić, Željko Čalušić, Marko Katić, Bahrija Omičević i Fahrudin Šabanović. Iza pokojnog Bone ostala žena s  četvero djece, a iza Ilije žena i dvoje djece dok su ostali bili neoženjeni.

Na Sv. Misi o 18. obljetnici stradanja spomenutih branitelja 102 HVO brigade uz rodbinu i prijatelje poginulih branitelja sudjelovali su i njihovi preživjeli suborci iz 102 HVO brigade. Na početku Sv. Mise pročitana su imena poginulih, a djeca su uz križ kraj oltara položila cvjetni aranžman u obliku hrvatskog grba i jedanaest upaljenih svijeća.  U propovijedi, župnik Balukčić je istaknuo kako živimo u vremenu kada se već počinje zaboravljati i omalovažavati žrtva hrvatskih branitelja za slobodu svoga naroda i zavičaja.


Kršćanski shvaćeno sjećanje na prošlost i žrtve trebalo bi utjecati na oblikovanje identiteta našega naroda, tj kako voljeti svoj narod, zavičaj, domovinu i vjeru. Jedna od odlika svakog čovjeka i naroda trebala bi biti i zahvalnost prema svojim velikanima na svim područjima, a naši branitelji su velikani slobode jer su bili spremni za slobodu svoga naroda i svoga zavičaja dati ono najvrjednije što su imali svoj život.

Za Posavinu.org piše dr.sc. Ivo Balukčić