×

Warning

JFolder: :files: Path is not a folder. Path: [ROOT]/images/odzak/albumi/maroko
×

Notice

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/odzak/albumi/maroko

Dr.sc.Ivo Balukčić
Typography

5U župi Trn kod Banja Luke, u nedjelju 4. rujna 2011. godine č.s. Renata Relja iz Družbe sestara Franjevki Marijinih misionarki položila je svoje vječne zavijete. Sv. Misu i obred polaganja zavjeta predvodio je pomoćni banjalučki biskup dr. Marko Semren uz koncelebraciju četrnaest svećenika.

U tom sadržajno bogatom slavlju sudjelovao je tridesetak časnih sestara FMM iz Slovenije, Mađarske, Poljske, jedna sestra iz Rusije te sestre iz Odžaka gdje ova zajednica ima svoju kuću. Na ovom slavlju sudjelovalo je i desetak sestara Klanjateljice Krvi Kristove iz Banja Luke te mnogobrojni Renatini prijatelji i rodbina. Bio je to veliki i milosni dan i za ovu malobrojnu župnu zajednicu koja je opustošena u nedavnom ratu u BiH. Nakon što je položila zavijete u nazočnosti č.s. provincijalne poglavarice Maryle Spychalske iz Varšave, biskup Semren je blagoslovio misijski križ i uručio ga s. Renati. Potom je provincijalna poglavarica u ime Suzanne Philipps generalne poglavarice iz Rima predala s. Renati misijsko poslanje za Maroko koje za vječne zavijete primaju sestre ove družbe. Za redovničko služenje u Maroku s. Renata će se pripremati još dvije godine u Odžaku gdje je sada na službi.


Č.s. Renata Relja rođena je 19. 6. 1977. godine u župi Trn gdje završila i osnovnu školu. Zajedno s roditeljima za vrijeme rata mora u izbjeglištvo u Šibenik. Nakon završene srednje škole radi u socijalnoj službi u Zagrebu s napuštenom, bolesnom, socijalno ugroženom djecom i mladima. U svom svjedočanstvu o traženju svoga životnog zvanja s. Renata između ostaloga će reći: ''Na tom poslu sam se naučila davati sebe jer sam za tu djecu i mlade bila osoba koja se za njih brinula na svim područjima. U tome sam našla radost. Dok sam s njima radila a posebno u slobodno vrijeme osjećala sam da trebam neku zajednicu mladih gdje se zajedno moli, pjeva, razgovara i ujedno čini dobra djela za druge. Našla sam je na Kaptolu 9 kod franjevaca u Frami. Bila sam jako sretna za tu mogućnost susreta 2-3 puta tjednom. To je bila oaza moga života i snaga za moj rad s djecom i mladima. Gospodin je želio da učinim jedan korak više. Bilo je dobro da radim, da se družim s mladima ali u sebi sam osjećala potrebu i želju da bi donijela konkretnu životnu odluku.


Na početku jubilarne 2000. godine i još kada sam znala da ću s Framom ići u Rim na susret mladih iz cijelog svijeta s papom, molila sam Isusa da mi na tom hodočašću da milost da bi spoznala koji je moj životni put. Na hodočašću za Rim zaustavili smo se u Asizu grad sv. Franje Asiškoga i tamo smo sam upoznala sestre Franjevke Marijine misionarke. Nikada neću zaboraviti tih 20 minuta razgovora sa sestrom koja nas je primila i dala doručak. U razgovoru s njom o načinu životu sestara otkrila sam da je to ono što tražim i želim živjeti u potpunosti. A kada je rekla da sestre žive u Bosni u mom srcu bilo je već odlučeno. Kada sam se vratila u Zagreb, bila sam jako radosna da sam dobila milost za koju sam molila. Preostajalo mi je samo još naći adresu sestara u Odžaku u BiH.

Prvi put sam posjetila sestre u siječnju 2001. i željela sam odmah ući u njihovu zjednicu ali su mi sestre rekle da malo sačekam jer i one mene moraju upoznati. Tako da sam krajem listopada došla u Odžak i 15. studenog  sam ušla u prenovicijat. Godinu dana sam provela u Odžaku a onda sam išla u Lyon gdje sam nastavila drugu godinu prenovicijata i intezivno sam učila francuski jezik. Tomu je slijedio novicijat u mjestu Provins 100 km od Pariza gdje sam provela 2 godine. To je vrijeme u kojem sam se s još većom odlučnošću opredijelila da želim dati život za Isusa Krista. Tako sam u rujnu 2005. položila prve zavjete. Poslije 3 godine provedene u Francuskoj dobila sam poslanstvo da idem u Sloveniju. U Sloveniji sam studirala teologiju i kad sam završila studij došla sam ponovno u Odžak gdje sam već 2 godine gdje ću ostati još dvije godine do mog odlaska u Maroko.''


Međunarodnu zajednicu Franjevki Marijinih misionarki utemeljila je francuska redovnica blažena Marija od Muke Kristove u Indiji 1877. Družba sestara FMM nastala je iz misijske potrebe Crkve u 19. stoljeću, a njezin prvi cilj je evangelizacija kroz molitvu i apostolat, darujući potpuno svoj život za Crkvu i spasenje svijeta. Ova družba sestara danas broji oko 7000 iz 82 naroda a sestre djeluju u 77 država na svim kontinentima. Sestre FMM u Odžaku djeluju od 1997. godine, a pripadaju provinciji koja obuhvaća tridesetak zajednica u osam država: BiH, Sloveniji, Austriji, Njemačkoj, Mađarskoj, Ukrajini, Poljskoj i Rusiji.

Za Posavinu piše dr.sc. Ivo Balukčić

{gallery}odzak/albumi/maroko{/gallery}