×

Warning

JFolder: :files: Path is not a folder. Path: [ROOT]/images/albumi/dani_misija_2011
×

Notice

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/albumi/dani_misija_2011

Dr.sc.Ivo Balukčić
Typography

moja molitva za misionareOdžak-Raznovrsnim sadržajima u župi Glavosjeka sv. Ivana Krstitelja u Odžaku u nedjelju 23. listopada 2011. obilježen je Svjetski dan misija. Budući da u župi djeluju časne sestre koje u svom imenu imaju i misijsku odrednicu, Franjevke Marijine misionarke (FMM), proslava Svjetskog misijskog dana pripremljena je s puno ljubavi, a bile su uključene različite župske skupine posebno djeca i mladi.

Kroz tjedan pred Misijsku nedjelju časne sestre su animirale i predmolile krunicu na misijske nakane. Prvog dana u sklopu krunice pročitana je ovogodišnja misijska poruka sv. Oca Benedikta XVI. potom se molilo na različite misijske nakane i na različitim jezicima. Na samu Misijsku nedjelju misna slavlja bila su prožeta misijskim sadržajima kod prinošenja darova, Molitve vjernika i zahvalne molitve za misionare nakon pričesti u čemu su sudjelovali oni najmlađi predvođeni č.s. Anjom. U propovjedi župnik Ivo Balukčić kratko je naznačio važnost  i različite načine mis

ijske djelatnosti na koju smo kao kršćani i vjernici svi pozvani. Potom je prikazan kratki dokumentarni film o djelovanju časnih sestara FMM u Ukrajini.
Nakon sv. misa vjernicima su ponuđeni proizvodi od brašna: razni kolači i peciva koje su vrijedne domaćice prije toga pripremile a ovogodišnji krizmanici sa č.s. Renatom Relja lijepo upakirali te ih sami i prodavali. Također tu su bili i drugi predmeti i knjige koje su vjernici mogli kupiti a cjelokupni prihod namijenjen je gladnoj djeci u misijskim područjima. Od te akcije prikupljeno je 1.015 KM. Ako se ovome pridoda i 1.154 KM misijske milostinje koja je prikupljena te nedjelje onda se još jedanput može zaključiti da naši vjernici imaju osjećaja za misije i kad je u pitanju prikupljanje novčanih sredstava. Ovoj se akciji pridružila i Udruga ''Život'' koja djeluje u Odžaku a ima za cilj promicati život od začeća do prirodne smrti.


Posebno zanimljiv program priredila je skupina mladih iz župe koju vodi č.s. Agnješka. Oni su nakon Pučke sv. mise u župnom dvorištu priredili nekoliko zabavnih radionica s misijskom tematikom. Nazočni su se mogli potpisati na velikom panou pod Molitvu za naše misionare koju su sami mladi sastavili, a svaki potpisnik dobio je napisanu Molitvu za misionare u obliku srca te konkretno ime misionara za kojega će uz ovaj misijski dan posebno i osobno moliti. Kroz drugu radionicu djeci i mladima pravljene su tzv. frizure iz misijskih zemalja. Oni najmlađi mogli su bojiti u misijskim bojama poveću sliku na platnu pod nazivom Mir za svu djecu svijeta. U trećoj radionici djeca su izrađivala misijski nakit. Posebno je zanimljivo bilo tetoviranje na rukama nekih misijskih znakova koje su rado prihvatila djeca. Sve to bilo je prožeto glazbom i plesom iz misijskih krajeva.     

Za Posavinu.org piše dr.sc.Ivo Balukčić

{gallery}albumi/dani_misija_2011{/gallery}