Dr.sc.Ivo Balukčić
Typography

foluklor brigBRIG-U Brigu, kanton Walis u subotu 28. siječnja 2012. održan je treći festival hrvatski folklorni skupina koje djeluju u Švicarskoj. Na ovom festivalu nastupilo je osam folklorni skupina s oko tristo izvođača.

Organizator ovoga vrijednog festivala za očuvanje hrvatske folklorne tradicije je HKM Lausanne-Wallis koju vodi agilni fra Vlado Ereš. I ako je ovo tek treći festival s pravom se može reći da je veoma lijepo prihvaćen od Hrvata koji žive i rade u Švicarskoj. To pokazuje i preko 1000 razdraganih posjetitelja koji su se te večeri okupili prelijepoj Simplonhali, a koju su došli iz svih dijelova Švicarske.

Festival je otvoren svečanom pjesmom hrvatskog naroda Lijepa naša, a potom je fra Vlado Ereš uputio riječi dobrodošlice i pozdrava izvođačima, nazočnoj publici i gostima koji su predstavljali različite institucije.

Nakon njega u ime Veleposlanstva Republike Hrvatske u Švicarskoj riječi pozdrava nazočnima i podrške ovom festivali uputio gosp. Davor Pomykalo, zamjenik veleposlanika zadužen za kulturu.

U ime grada Briga nazočne je pozdravio Elmar Furer.

Riječi podrške ovom kulturnom događaju i pozdrava u ime Biskupske konferencije Švicarske izrekao je Markus Schmit, voditelj ureda za zajednice na materinskom jeziku.

Nazočnima se obratio i preč. dr. Ivo Balukčić, župnik u Odžaku i doborski dekan koji je dopratio folklornu skupinu "Fra Ivo Šimić" iz Novog Sela – Balegovac kod Odžaka te bend mladih "Vrijeme nade" iz Odžaka. Uz to povod njegovu dolasku je i taj da u ovoj misiji živi i radi veliki broj osoba iz odžačkog kraja.

Svi su govornici podržali i pohvalili ideju te ohrabrili kako fra Vladu i njegove suradnike tako i sve izvođače da čuvaju svoju tradiciju i s ponosom je predstavljaju drugima u ovoj lijepoj zemlji Švicarskoj.

Nakon pozdravnih riječi odraslih gostiju, svoje pozdrave u ime misijske zajednice, izrekli su na samo djeci svojstven način, najmlađi članovi misije obučeni u različite prekrasne narodne nošnje hrvatskog naroda. Njihov nastup nazočni su nagradili srdačnim i dugotrajnijim pljeskom.

Iza njih su nastupila domaća misijska skupina "Naši i vaši" odigravši nekoliko kola prilagođenih današnjoj zabavnoj glazbi.

Izuzetno brojna, dobro uigrana i vrlo kompaktna bila je folklorna grupa "Posavina" Zürich Baden. Ne samo što su došli u velikom broju nego su igrom i plesom podigli na noge sve nazočne u dvorani.

Folklorna grupa "Pravi biseri" iz Yverdona-Neuchatela, uz prelijepu narodnu nošnju poveli su nas u Baranju i divnom koreografijom dočarali nam ljepotu narodnog stvaralaštva toga kraja.

Nakon njih kolo "Hercegovački Linđo" izvela je folklorna skupina "Croatia" iz Basela. Uigranošću i skladnom scenskim nastupom oduševili su sve nazočne.

Folklorna skupina iz Tićina svojim nastupom povela nas je u Posavinu odžačkog kraja. I ako kao skupina djeluju kratko vrijeme izuzetno su skladno odigrali svoja kola.

Ne tako davno osnovana skupina iz Yverdona predvođena Jozom Martinović i Ilijom Barišić zaljubljenicima u folklor ostavili su lijep dojam u svom prvom javnom nastupu.

Ovaj treći festival folklora zaključio je KUD "Fra Ivo Šimić" iz Novog Sela – Balegovac kod Odžaka. Prikazali su običaje svoga kraja kroz zvuke šargije i violine te izvorne pjesme i kolo svoga kraja. Ostavili su dobar dojam te oduševili mnogobrojnu publiku podrijetlom iz njihova kraja.
 
Potom je fra Vlado podijelio darove voditeljima svih skupina koje su nastupile na ovom Trećem festivalu folklora u HKM Lausanne-Wallis u Brigu.

Voditeljice kroz folklorni dio programa bile su mlade i aktivne članice misijske zajednice Ana Čančar i Svjetlana Zagorac .

U drugom dijelu zabavnog programa prvi su nastupili bend mladih "Vrijeme nade" iz župe Glavosjeka sv. Ivana Krstitelja Odžak koji su otpjevali nekoliko duhovni, zabavni i rodoljubni pjesama.

Mladi i nadareni Filip Radić iz Soloturna otpjevao je nekoliko narodnih pjesama a potom su do ranih jutarnjih sati nazočne zabavljali Stipo Rebić i Tihomir Krstičević iz St. Gallena.

Ovaj festival je pokazao svu ljepotu i bogatstvo hrvatskog narodnog stvaralaštva te daje nadu da mladi koje vole tradiciju i običaje rodnog kraja svojih predaka lakše će očuvati svoj hrvatski nacionalni identitet.

Ova kulturno-zabavna manifestacija završena je u nedjelju 29. siječnja 2012. u Vispu Sv. Misom koju je predvodio preč. Ivo Balukčić, župnik iz Odžaka, a pod Misom su pjevali mladi iz Odžaka.

Za Posavinu.org piše dr.sc.Ivo Balukčić