Duhovne priče
Typography

U izlogu jedne trgovine s kućnim ljubimcima pojavio se natpis «PRODAJU SE PSIĆI». Neki  je dječak pročitavši natpis odlučio ući u trgovinu da se raspita.djecak i pas

„Koliko koštaju psići?“, pitao je vlasnika trgovine.

„Između 30 i 40 dolara“, odgovori trgovac.

Dječak zavuče ruku u svoj džep i izvuče nešto sitnog novca, prebroji i reče: „Ja imam samo 2.37 dolara! No, svejedno bi ih volio pogledati?“.

Trgovac se nasmiješi i zazviždi, a iz kućice u dvorištu došeta ponosna kujica sa svojih pet psića. Jedno je štene vidljivo zaostajalo za drugima. Mali se dječak odmah sagne i nježno podigne šepavo štene.

«Što nije u redu s ovim psićem?»

Trgovac mu objasni da se štene okotilo s jednom kraćom šapom i da je veterinar potvrdio da će vjerojatno zato šepati cijelog života.

Dječak uskliknu:“To je ono  štene koje tražim i volio bih ga kupiti ako je moguće!„.

Trgovac mu na to reče: „Ovo štene ne moraš kupovati, ako ga zaista želiš, ja ću ti ga darovati!“

Na to se dječak rastužio: «Ja ne želim da mi ga poklonite“ Ja ga želim kupiti. Nakon nekog vremena  i pokušaja da urazumi dječaka da taj psić nije na prodaju trgovac je ipak shvatio da je dječak uporan i da ne želi psića na dar već ga želi platiti.

Rekao je trgovcu „sada ću vam dati 2.37 dolara i svaki tjedan ću donositi po 50 centi  sve dotle dok ga ne otkupim!“.

„Ali zašto kupuješ bolesnog psića“ upita ga trgovac. „On neće moći s tobom trčati niti ići u planinu“.

Dječak mu je kazao kako taj psić jednako vrijedan kao i ostali i da ga želi kupiti po punoj cijeni.

Na trgovčevo iznenađenje, dječak povuče nogavicu svojih hlača i pokaže svoju iskrivljenu, invalidnu nogu koju je podupirala metalna šipka. Tada tiho uzvrati: „Niti ja nikada neću moći trčati, ni skakati. Ovo štene treba nekoga tko će ga razumjeti. Nekoga tko će o njemu brinuti i voljeti ga baš takvog kakav jest.“

"I nas dvojica zaslužujemo da budemo vrijedni kao i svi drugi".

Nepoznati autor{jathumbnail off}